Najavljen štrajk u osnovnim školama i vrtićima u Kantonu Sarajevo

Preporučujemo

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a donio je odluku da u utorak počne štrajk upozorenja prosvjetnih radnika u osnovnim školama i vrtićima.

Kako je kazao na današnjoj press konferenciji Saudin Sivro, predsjednik Sindikata, štrajk će se odvijati svaki radni dan od 7.35 do 9.35 sati u osnovnim školama, a od 7 do 9 sati u JU Djeca Sarajeva. Prosvjetni radnici traže da se osnovica plate poveća sa sadašnjih 290 na 330 KM.

– Mi smo u proteklih pet mjeseci pokušali ostvariti socijalni dijalog sa Vladom KS-a, ali nismo uspjeli da se dogovorimo oko osnovice za obračun naših plata. Također pokušali smo i nakon protesta održanih u srijedu kako ne bi došlo do najavljenog štrajka, ali bezuspješno. Iako smo poslali zahtjev premijeru KS-a Ademu Zolju i resornim ministrima da se sutra održi sastanak, premijer je odgovorio pozivom na sastanak za 19. septembar u 14 sati. Mi smo opet kazali da hoćemo sastanak sutra u bilo koje vrijeme koje njima odgovora, ali odgovor nismo dobili, kazao je Sivro, prenosi Oslobođenje.

On je istakao da je ove godine budžet KS-a rastao za 14 posto i da za toliko treba da budu povećana njihova osnovica.On je dodao da se trenutno raspon plata u obrazovanju kreće od 536 KM, koliko ima čistačica u osnovnoj školi, do 1.450 KM kolika je plata direktora JU Djeca Sarajeva.

Iz Sindikata su zamolili roditelje da imaju razumijevanja i da ih podrže u njihovoj borbi za dostojanstvene plate

– Znamo da će ovo da prouzrokuje velike probleme, ali nemamo više drugog načina nego da svoja prava branimo kroz štrajk. Ukoliko većina roditelja bude nezadovoljna ovim štrajkom, mi ćemo razmisliti i da odustanemo od štrajka i onda ćemo posegnuti za nekim drugim mjerama, jer nikada nećemo ići protiv učenika i roditelja, istakao je Sivro, te dodao da će časove, koji se ne budu održavali zbog štrajka, kasnije nadoknaditi.

Najnovije

EU zabranila ruski dizel i naftne derivate

EU je uvela zabranu uvoza ruskog dizela i drugih rafiniranih naftnih proizvoda kako bi smanjila energetsku ovisnost o Moskvi. Cilj...