Najavljena realizacija projekta “Jačanja upravljačke i operativne efikasnosti javnih preduzeća u KS i gradu Banja Luka”

Preporučujemo

Realizacija prve faze Projekta “Jačanja upravljačke i operativne efikasnosti javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo i gradu Banja Luka”, poboljšanje poslovne klime, te jačanje finansijskog sektora bili su povod današnjeg sastanka premijera KS Adema Zolja, ministara finansija, saobraćaja, komunalne privrede i infrastrukture Jasmina Halebića, Muje Fiše i Senada Hasanspahića sa britanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Edwardom Fergusonom.

“Već pune tri godine Britanska ambasada i IFC, članica grupacije Svjetske banke, s Kantonom Sarajevo uspješno realizuje vrlo važne projekte koji se odnose na ekonomske reforme, a koje su, između ostalog, doprinijele poboljšanju poslovne klime i povećanju broja novoregistrovanih kompanija u vašem gradu”, naglasio je ambasador Ferguson.

- -

Po njegovim riječima, i dalje postoje određene slabosti u upravaljanju i organizaciji javnih preduzeća, zbog čega je po njegovom mišljenju potrebno te firme dodatno ojačati.

“Naša dva ključna problema su preduzeća Vodovod i kanalizacija i GRAS. Neophodno je što prije pripremiti dobru studiju koja će jasno precizirati koja su rješenja za te firme najbolja, da li je neophodna njihova konsolidacija, rekonstrukcija ili reorganizacija”, istakao je premijer Zolj.

Potcrtao je kako je potrebno stvoriti optimalni sistem koji je nemoguć bez adekvatnih priprema, odnosno studija.

Upravo zbog toga će se izabrati konsultanska kuća koja bi sagledala stanje u nekoliko odabranih komunalnih preduzeća i koja će u svom konačnom izvještaju precizirati šta je to tačno potrebno promijeniti, kako bi se mogli poduzeti potrebni koraci u ovom smislu.

- -

Kako je pojasnio ministar Halebić na čiju je inicijativu i započeta prva faza realizacije navedenog projekta, njegova implementacija  podrazumijeva i angažovanje konsultatskih kuća.

“One nisu prijetnja komunalnim preduzećima nego su tu da naprave analizu zakonskog okvira bitnog za upravljanje, uključujući pregled strateških i operativnih performansi tog sektora”, istakao je ministar Halebić te dodao kako je završetak ove faze projekta planiran za septembar ove godine.

Konačni izvještaj bi trebao dati preporuke za bolji model upravljanja ovim preduzećima.

Planirano je da ovu fazuprojekta finansira Fond ‘Good Governence’ dok će njegov tradicionalni implementator biti Price Waterhouse Coopers. Ambasador Ferguson je poručio kako će podržati realizaciju ove faze projekta.

Tokom sastanka, ambasador Ferguson je pohvalio rad Tima za borbu protiv korupcije Vlade KS te  naglasio kako bi njihov način rada trebao biti primjer i ostalim kantonima u Federaciji BiH, s obzirom da je  mišljenja kako oni odlično rade svoj posao.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...