Najbolji bombarder na svijetu gospodari nebom Rusije

Preporučujemo

Strateški bombarder Tu-160M sa fabričkim brojem 8-04 u januaru je počeo testiranja, saopštio je izvor u ruskoj vojnoj industriji, piše Informer.

Do kraja 2018. godine ovaj nosač raketa će biti predat Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije. On je javnosti predstavljen u novembru 2017. godine u Kazanjskom avijacionom preduzeću.

- -

Ovaj avion je napravljen iz sovjetskih dijelova i nije obrazac modernizovane varijante bombardera – Tu-160M2.

– Na avionu je izvršena mala modernizacija, motori su ostali stari – objasnio je izvor, dodavši da je nemoguća proizvodnja Tu-160M2 od nule zbog nepotpune dokumentacije.

Pokazni let ove letjelice planiran je za 25. januar. Kako je saopštila pres-služba Kremlja, pratiće ga predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Serijska proizvodnja Tu-160, koja je počela 1984. godine u Kazanju, bila je obustavljena 90-ih godina nakon što je Boris Jeljcin 92. godine objavio obustavljanje kupovine ovih aviona.

- -

U 1997. godini počeli su radovi na nastavku proizvodnje: dvije letjelice su izgrađene iz starih dijelova koji su sačuvani u preduzeću.

U ovom trenutku u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije se nalazi 11 aviona Tu-160 i 5 Tu-160M.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...