Najmanje 50 kriminalaca, među kojima su i pripadnici Zemunskog klana, dobili lažne dokumente BiH

Preporučujemo

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv dvije osobe koje se terete da su u okviru organizovane kriminalne grupe krali identitete građana i omogućili osobama iz kriminalnog miljea izradu nezakonitih osobnih dokumenata CIPS, sa stvarnim podacima drugih osoba, čime su pripadnicima kriminalnog miljea iz Srbije, Crne Gore i Bugarske, među kojima i pripadnicima tzv. Zemunskog klana omogućili lažne identitete u najmanje oko 50 slučajeva.

Optužnica je, kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, podignuta protiv Bore Gligića (1969) iz Tuzle, državljanina BiH i Srbije, te Igora Milanovića (1987) iz Lazarevca, državljanina R Srbije, piše Oslobođenje.

- -

– Optuženi se terete, da su kao dio organizovane kriminalne grupe od 2013. do 2016. godine sa jasno podjeljenim ulogama i zadacima, činjenjem niza organizovanih protuzakonitih radnji, uglavnom osobama iz kriminalnog miljea, nezakonito omogućili podnošenje zahtjeva za izdavanje osobnih dokumenata CIPS, sa podacima stvarnih osoba a fotografijama osoba kojima je pribavljen lažni identitet.

Prema prikupljenim dokazima, prilikom izvršenja krivičnih djela, optuženi su zajedno sa drugim pripadnicima organizovane grupe pronalazili podatke o državljanima BiH, koji već dugo ne žive u Bosni i Hercegovini, te koji nisu podnosili zahtjeve za lične dokumente BiH, kako bi počinjenjem krivičnih djela zloupotrijebili njihov identitet.

U optužnici je precizirano ukupno 49 nezakonitih dobijanja ličnih dokumenata, u kojima su optuženi zajedno sa drugim osobama, aktivno sudjelovali u omogućavanju krivotvorenja identiteta, kako bi se osobe iz kriminalnog miljea, mogle skrivati od policijskih organa i putovati preko granice izbjegavajući raspisane potjernice.

Akcijom pravosudnih i sigurnosnih organa BiH, počinitelji ovih nezakonitih aktivnosti, kojima je pričinjena velika šteta Bosni i Hercegovini, sistemu osobnih dokumenata CIPS – IDDEEA, otkriveni su i procesuirani u okviru akcije kodnog naziva Papirus, a nezakoniti lični dokumenti poništeni i stavljeni van snage.

- -

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja, naveli su iz Tužilaštva NiH te istakli da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...