Najmanje devet profesora i docenata isključeni iz nastavnog procesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu

preporučujemo

Iz nastavnog procesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu prije nekoliko mjeseci potpuno su isključeni redovni profesori Ismet Gavrankapetanović, Faris Gavrankapetanović, Rusmir Mesihović i drugi, potvrđeno je za agenciju Patria.

I nastavnici u zvanju vanredni profesor i docent također su isključeni iz nastave sa ovog fakulteta i to: Reuf Karabeg, Mirsad Kacila, Sanko Pandur, Adnan Hadžimuratović, Zelija Velija-Ašimi i Naser Nabil.

Kako su potvrdili za agenciju Patria neki od ovih ljekara, pravdu će tražiti sudskim putem.

Riječ je o ljekarima koji su ranije radili na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a koji su najveću zdravstvenu ustanovu u BiH napustili u periodu od dolaska dr. Sebije Izetbegović na čelo KCUS-a početkom 2016. Neki od ljekara su otišli svojevoljno, dok su drugi, kako su optuživali novu upravu, bili primorani napustiti svoja radna mjesta zbog pritisaka i mobinga kojima su bili izloženi.

Redovni profesori neće izgubiti status nakon odlaska sa Medicinskog fakulteta, ali će ostali isključeni iz nastave biti vraćeni u doktore nauka i bit će im uzeto nastavno zvanje.

Grupa uposlenika Medicinskog fakulteta u Sarajevu uputila je otvoreno pismo nadležnim institucijama tražeći da se uključe u rješavanje nagomilanih problema ali i sankcionisanje onih koji su radili protuzakonito.

Najnovije

HADŽIDEDIĆ O IZBORNOJ REFORMI: Udruženi zločinački poduhvat s ciljem rušenja BiH

Razgovori o izbornoj reformi, uz posredovanje međunarodnih, predstavnika nastavljeni su danas. Sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta...