Najmirnije mjesto na svijetu: Život na stijeni visokoj 40 metara

Preporučujemo

Stup života ili Stup Katskhi je prirodni vapnenački monolit u istoimenom selu na zapadu Gruzije koji je okružen riječnom dolinom Katskhure.

Visok je oko 40 metara, a na njegovom vrhu nalaze se ostaci crkve Sv. Maksima Ispovjednika koja potječe iz 9. ili 10. stoljeća, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnje utvrde.

- -

Cijeli prostor na vrhu obuhvaća tek 150 kvadratnih metara, a s obzirom na to da ne postoji lift do njega se samo moglo popeti samo uz pomoć ruku, nogu i nešto sreće.

Ne čudi stoga što su objekti na vrhu dugo vremena bili zapušteni. Prvi zabilježeni uspon desio se 1944. godine kada su planinari Alexander Japardze i Levan Gotua na vrhu pronašli tijelo prethodnog stanovnika.

Pretpostavlja se da je ovo bilo mjesto tihe kontemplacije i molitve namijenjeno za pustinjake koji su se željeli odvojiti od ostataka svijeta.

Intenzivnija istraživanja provedena su između 1999. i 2009. godine kada su objekti i obnovljeni uz pomoć Nacionalne agencije za očuvanje kulturne baštine Gruzije, te je dodana crkva Šimuna Stilita.

- -

Trenutni stanovnik je 62 godina star svećenik Maxim Qavtaradze, koji je napravio improvizirane stepenice kojima se dva puta sedmično spušta i penje po Stupu života. Namirnice mu se pak dostavljaju uz pomoć čekrka, prenosi punkufer.hr.

Najnovije

Oštra reakcija majki Srebrenice na izjavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića

Nakon izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kako je ”1. Mart povod za rat, a ne dan...