NAJSKUPLJE SJEĆANJE NA JEDNU OLIMPIJADU: Evociranje uspomena na ZOI 84 od prije 40 godina koštalo nas je 250.000 KM

Preporučujemo

Proteklih desetak dana Sarajevo je živjelo u znaku obilježavanja 40. godišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara.

Tim povodom održani su brojni prigodni događaji i sadržaji.

- -

“Žive u prošlosti”

I dok mnogi kritikuju vlast da „žive u prošlosti“ i kite se slavom iz prošlih vremena, ocjenjujući da bi Sarajevo trebalo stvarati nova sjećanja i ulagati u projekte za sadašnjost i budućnost stižu i prvi podaci o tome koliko je novca izdvojeno za obilježavanje četiri decenije od održavanje Olimpijade u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

A oni objavljeni u Službenim novinama Kantona Sarajevo kažu da je za projekt “Sufinansiranja 40. godišnjice obilježavanja ZOI 84”, Gradsko vijeće Sarajeva odobrilo 250.000 KM, piše Raport.ba.

Od ovog iznosa 50.000 KM odobreno je za organizaciju Svečane akademije u Narodnom pozorištu Sarajevo povodom obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84.

- -

Po 100.000 KM odobreno je KJP Centar Skenderija Sarajevo i KJP ZOI 84 za “sufinansiranje uslova za organizaciju događaja iz Programa obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84“.

Za obilježavanje godišnjice ZOI 84, bilo je predviđeno da se potroši još 60.000 KM za koncert Tonyja Cetinskog koji je kao što je poznato bio najavljen, pa otkazan.

Uvijek nađu razloge

Gradsko vijeće Sarajevo donijelo je odluku da će ta sredstva ostati neutrošena zbog nemogućnosti njihovog „zakonitog i na propisima zasnovanog unosa i utroška.”

Premda vlasti za trošenje budžetskog novca na ovakve i slične manifestacije uvijek nađu za njih „opravdane razloge“, u vrijeme kada brojne socijalne kategorije, udruženja, pojedinci, faktički mole i prose od nadležnih pomoć i podršku za puko preživljavanje, mora se zapitati hoće li ikada doći vrijeme da se pri trošenju budžetskog novca odrede prioriteti.

Također, dok se javni novac građana olako troši na proslave, Sarajevo se za to vrijeme guši u prljavšitini i čak nema ni dovoljan broj kanti za otpatke.

Naravno da se godišnjice takvih događaja poput ZOI-ja 84 ne trebaju ignorisati, ali sigurno se mogu obilježiti uz mnogo manje novca nego da se troškovi takvih obilježavanja mjere stotinama hiljada maraka.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...