Najvaljena zabrana štrajka, ljekari na protestima pred zgradom Vlade KS

Preporučujemo

 Ljekari u Kantonu Sarajevo u štrajku su od 5. septembra od kada primaju samo hitne slučajeve. Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije KS istaknuto je da su Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, JU Dom zdravlja KS i resorno ministarstvo tražili da se štrajk zabrani.

Međutim, ljekari su ipak najavili proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

- -

Mi smo po kolektivnom ugovoru sve trebali ispregovarati još u aprilu, trebali smo se sastajati kvartalno, a od toga nema ništa zbog pasivnog ponašanja Vlade KS. U petak smo čekali poziv iz Vlade, a umjesto toga smo dobili najavu da će nam zabraniti štrajk, dvije ustanove u KS, Opća bolnica ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’ i JU Dom zdravlja KS, uz Ministarstvo zdravstva KS, su podnijeli zahtjev da nam se zaustavi štrajk – kazao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS Izet Hočko, piše NAP.

Istaknuto je da Sindikat doktora medicine i stomatologije KS nema novih zahtjeva, nego da traži da se poštuju obaveze iz kolektivnog ugovora potpisano u novembru 2017. godine. Kao naredni koraci najavljeni su protesti pred zgradom Vlade KS, nakon toga tužbe, a na kraju i otkazi kako bi se, kako je rečeno, vidjelo kome je u interesu da u Sarajevu više ne bude doktora. Predsjednik doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Riad Zaid istakao je da ispunjeno 45 posto Kolektivnog ugovora, 55 posto je ostalo neispunjeno i zbog toga smo danas ovdje.

Cijelo ljeto radimo na tome da se ispoštuje ono što smo potpisali da bi se izbjegao štrajk jer štrajk nikome ne treba. Sve vrijeme pokušavamo izbjeći bruku, a sad imamo bruku Vlade jer je dozvolila da ljekari štrajkuju. Dok su u svim drugim kantonima kolektivni ugovori ispunjeni 100 posto, najbogatiji kanton je ispunio 45 posto ugovora – kazao je Zaid.

Najnovije

Uskoro raspuštanje Hrvatskog sabora: Parlamentarni izbori u aprilu ili maju

U Zagrebu je danas održana sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je donijeta odluka da će Hrvatski sabor biti raspušten...