- Advertisement -

Najveći muzej mozaika u svijetu

Preporučujemo

Zeugma je najveći muzej mozaika u svijetu. Nalazi se u turskom Gaziantepu otvoren je 9. Septembra 2011. godine. Do danas ga je posjetilo oko 1,5 miliona ljudi.

U muzeju, koji se prostire na oko 30.000 kvadratnih metara, posjetioci su u prilici vidjeti brojne fascinantne antičke mozaike, među kojima se ističu “Posejdon”, “Ciganka” i “Dioniz”.

Najpoznatiji među njima postao je mozaik “Ciganke”. Karakteristika ovog mozaika je da oči djevojek “prate” posmatrača s koje god tačke je posmatrao zahvaljujući specijalnoj tehnici njegove izrade, koja je učinila i oči djevojke na mozaiku mnogo realističnijim.

U muzeju je moguće vidjeti i statue rimskih božanstava, fontane iz rimskog perioda otkrivene u vilama na obalama Eufrata, koje zapravo i čine ovaj jedinstveni muzej.

Zeugma, istoimeni antički grad smješten je uz rijeku Eufrat. Iskopavanja na tom području počela su 1980-tih godina prošlog stoljeća, a antički mozaici, koji su tokom tog perioda korišteni za ukrašavanje gradskih puteva, vila i dvorišta, predstavljaju izrazito vrijedno kulturno nasljeđe.

U Turskoj je krajem prošle godine otvorena izložba na kojoj su prikazani nedavno vraćeni dijelovi mozaika “Ciganke“. Dijelovi mozaika prokrijumčareni su u inostranstvo i završili su na Univerzitetu Bowling Green u Ohaju.

Prema sporazumu koji su u maju 2018. potpisali univerzitet i Ministarstvo kulture i turizma Turske, 12 dijelova mozaika vraćeno je u Tursku.

Nakon što je 2019. proglašena godinom Gobeklitepea, koje se smatra kolijevkom ranih civilizacija, muzej je privlačio pažnju dodatnog broja domaćih i stranih posjetilaca.

“Ove godine imamo cilj privući milion posjetilaca. Nadamo se da ćemo do kraja godine u tome i uspjeti“, rekla je dikretorica muzeja Emine Ozturk.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Parlament BiH danas o budžetu i izbornom zakonu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebao da razmatra principe Prijedloga zakona o budžetu...