Najveći štrajk u historiji Ryanaira: Otkazano skoro 400 letova

Preporučujemo

Piloti jedne od najvećih niskobudžetnih aviokompanija Ryanaira stupili su jutros u generalni štrajk u pet zemalja što je uzrokovalo otkazivanje ukupno 396 letova, javlja Anadolu Agency (AA).

Nezadovoljni uslovima na radu pilotu te aviokompanije stupili su u štrajk istovremeno u Njemačkoj, Belgiji, Švedskoj, Irskoj i Holandiji.

- -

U saopćenju kompanije u vezi s najvećim štrajkom u njenoj 33-godišnjoj historiji je navedeno kako je u Njemačkoj otkazano 250 letova, u Belgiji 104, a u Irskoj i Holandiji po 42.

Štrajk će direktno pogoditi oko 50 hiljada putnika.

Iz kompanije su štrajk pilota okarakterisali “tužnim i razočaravajućim” potezom jer, kako su naveli, piloti Ryanaira su plaćeni više u odnosu na pilote drugih niskobudžetnih kompanija.

Piloti traže i povećanje plaća, ali i primjenu regulativa u zemljama u kojima rade. Kako su naveli, odbijaju raditi u drugim zemljama Evrope prema regulativama i zakonima Irske.

Štrajk će biti nastavljen i sutra što znači da će biti otkazan jedan od šest letova te kompanije.

Kabinsko osoblje te kompanije u julu je stupilo u štrajk otkazavši 600 letova u Belgiji, Portugalu i Italiji.

Irski Ryanair posluje u 37 zemalja na ukupno 86 aerodroma. Prošle godine su prevezli 130 miliona putnika.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...