Nakon 26 godina: Siva vučica novi stanovnik Pionirske doline

Preporučujemo

Pionirska dolina ima novu životinju, autohtonu, onu čiji lik je svojevrsni simbol olimpijskog grada Sarajeva i čije se oglašavanje više od 20 godina nije čulo ovim rekreativno-zabavnim centrom. Vučica, stara svega 18 mjeseci, novi je stanovnik zoološkog vrta u Pionirskoj dolini.

Siva, razdragana vučica svoju nastambu već smatra domom, navikla se i na prisustvo drugih životinja, ali i ljudi koji o njoj brinu, kao i na posjetioce koji su ovih dana, u periodu njene adaptacije, bili u Pionirskoj dolini.

S obzirom na to da ju je kao mladunče pronašao jedan naš sugrađanin, zamolio je da joj dom upravo bude naš jedini zoološki vrt. Pošto njegova “ljubimica” u šumi sada ne bi preživjela, a siguran da će upravo u Pionirskoj dolini imati i pravilnu ishranu, sigurnu nastambu, kao i potrebnu medicinsku njegu udomio je vučicu u sarajevski zoološki vrt.

Prema njegovim riječima siva mezimica bit će vrlo brzo omiljena životinja i najmlađih posjetilaca Pionirske doline, a djeca će i mnogo naučiti o krasnim životinjama koje žive u našim šumama.

Mlada vučica, na čijem smještaju i svim potrebnim pripremama se radilo u proteklom periodu, prema riječima veterinarskog tima koji se brine o njoj vrlo dobro je prihvatila svoju novu životnu sredinu, vrlo je vesela i radoznala i svakog svog gosta pozdravi gracioznom i pomalo hvalisavom šetnjom po svojoj nastambi.

Tako, s obzirom na brojne posjetioce-goste i njenu “pozdravnu šetnju” gotovo cijeli dan je u otvorenom dijelu svoje nastambe i samo zbog obroka ulazi u drvene i kamene prostore-jazbine svog novog doma. Time ustvari pokazuje i da je već prihvatila novo okruženje i da uživa u njemu. U posjetu joj dolazi i njen pronalazač, ali i njegov pas s kojim je još kao mladunče naučila da dijeli porcije hrane i kolibu.

Novim stanovnikom sarajevski zoološki vrt, bez obzira što njegov rad finansijski pomažu samo jedna do dvije institucije, nastavlja kontinuirano obogaćivanje svojih sadržaja, a osim što se radi o autohtonoj životinjskoj vrsti s naših područja, ovogodišnji april ostat će vrlo značajan u budućnosti, jer popularna sarajevska Pionirska dolina nakon tačno 26 godina opet ima vuka. Time će vučica osim djeci, biti interesantna i njihovim roditeljima koji ovu prekrasnu životinju nisu mogli vidjeti u našem zoološkom vrtu tokom svog odrastanje.

Svi koji žele upoznati novog stanovnika Pionirske doline mogu to učiniti što prije, a svaki dan u aprilu, ova zelena oaza u centru grada, otvorena je za posjetioce od 8 do 19 sati, saopćeno je iz KJKP “Park” Sarajevo.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...