Nakon Ambasade SAD i iz OHR-a poručuju Čoviću: Nijedna politička partija ne bi trebala blokirati provedbu izbornih rezultata

Preporučujemo

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, kazao je da “ne postoje zakoni ili ustavni uvjeti da se implementiraju izborni rezultati”.

“Ne postoji apsolutno zakoni ili ustavni uvjeti da se implementiraju izborni rezultati i točka. Ne treba tome ništa dodati. Apsolutno ne postoje. Nemamo Izborni zakon koji to omogućava i to je to”, podcrtao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice.

- -

I Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH jučer su za N1 kazali da je blagovremeno formiranje vlasti odgovornost izabranih bh. zvaničnika kako bi se osigurala kontinuirana stabilnost zemlje i usvajanje reformi neophodnih za evropske integracije BiH.

“Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvate u BiH”, naveli su za N1 iz Ambasade SAD.

“Na bosanskohercegovačkim institucijama na svim nivoima je da pronađu rješenje koje će omogućiti nesmetano i brzo formiranje novih vlasti. Nijedna politička partija ne bi trebala blokirati provedbu izbornih rezultata”, kazali su iz OHR-a za N1.

U intervjuu za Našu TV, Čović je kazao kako je jedino riješenje provedba presude ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

- -

“Duboko sam uvjeren da se mora provesti odluka Ustavnog suda koja govori o tome da Parlamentarna skupština mora sprovesti izmjene Izbornog zakona koja će omogućiti legitimnu zastupljenost na svim razinama. Rješenje treba zadovoljiti Grad Mostar, Dom naroda i Predsjedništvo BiH. To je naš zadatak sada. Nije moguće raditi parcijalno da bi zadovoljili nečije potrebe, a to bi značilo samo borbu za fotelje”, kazao je Čović.

Poručio je da nikakvo rješenje institucija koje za to nisu nadležne ne može biti prihvatljivo.

“Morat ćemo sjesti s legitimnim predstavnicima Bošnjaka i Srba i donijeti rješenje za Izborni zakon Bosne i Hercegovine”, naveo je Čović.

Najnovije

Drama u Slavoniji: Pijan u automobilu imao bombu, policajci ga priveli

U Hrvatskoj se jučer odigrala prava drama. Muškarcu (38) u petak u 13:30 sati u automobilu su našli bombu....