Nakon decenija borbe za pronalaženje nestalih Amor Mašović odlazi u penziju

preporučujemo

Privremeni Upravni odbor Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine na jučer održanoj sjednici donio je Odluku o imenovanju tri člana Kolegija direktora INO BiH, s obzirom na to da aktuelnom sazivu Kolegija direktora ističe mandat 19. septembra ove godine.

Ono što je javnosti donekle promaklo jeste da po prvi puta u Kolegiju nema imena Amora Mašovića, dugogodišnjeg člana Kolegija i ranijeg čelnika Federalne komisije za traženje nestalih.

Amor Mašović odlazi u zasluženu penziju. Na njegovo mjesto dolazi Mujo Hadžiomerović, koji je poznat kao šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Mašović je u proteklim decenijama dao veliki, nemjerljiv doprinos u traženju nestalih u našoj zemlji, zasluživši divljenje ljudi diljem svijeta. Bio je nada mnogih majki, očeva, članova porodica hiljada nestalih koje su tražili samo istinu o najmilijima, mjesto gdje će biti pokopani… Vjerovali su da će tako pronaći kakav-takav smiraj.

Amor Mašović je rođen 29.11.1955. godine. Završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Početkom rata radio je u komisiji za razmjenu ratnih zarobljenika, koja je poslije transformisana u Državnu komisiju za traženje nestalih osoba. Od kraja rata, pa sve do danas, učestvovao je u otkrivanju i ekshumaciji tijela žrtava iz više od 3.350 masovnih i pojedinačnih grobnica. Sa svojim timom otkrio je oko 18.000 posmrtnih ostataka žrtava.

Najnovije

Dodik: Zašto je Džaferoviću ukazano onakvo gostoprimstvo u Bijeljini, to pokazuje da se nisko palo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nezadovoljan je načinom kojim je član Predsjedništva Šefik Džaferović...