Nakon deset mjeseci: Optužena majka iz Vogošće koja je bebu bacila u smeće

Preporučujemo

Deset mjeseci nakon što je u kontejneru u centru Sarajeva pronađena tek rođena djevojčica, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv njene majke B. Dž. (identitet poznat redakciji, 39) iz Vogošće, koja ju je bacila u smeće nakon poroda. Sud je potvrdio optužnicu prema kojoj se B. Dž. tereti za krivično djelo čedomorstvo u pokušaju.

Slučaj pronalaska žive i zdrave bebe u novogodišnjoj noći šokirao je javnost. O malenoj djevojčici, koja je zbrinuta i spašena samo zahvaljujući brzoj intervenciji policajaca Adnana Turčala i Midhata Hodžića iz Policijske stanice Centar, pričalo se danima. Njena sudbina zainteresirala je čak i medije iz regiona, koji su danima izvještavali o bebi pronađenoj u smeću, čije je spašavanje zasigurno obilježilo novogodišnju noć u Sarajevu, piše Hayat.

- -

Tokom istrage je utvrđeno da je zdrava djevojčica rođena u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, odakle je sa majkom otpuštena kući. Pokrenuta je opsežna potraga za njom.

Istražitelji su izuzeli tragove sa dvije deke i kese u koje je novorođenče bilo ubačeno.

Na istragu je stavljena tačka onog dana kada je patronažna medicinska sestra koja pokriva područje općine Vogošća, razotkrila bešćutnu majku. Ova zdravstvena radnica, nakon šokantnog priznanja porodilje, odmah je bez dileme pozvala policiju i prijavila slučaj. B. Dž. je uhapšena u svojoj kući. Nakon saslušanja, puštena je na slobodu.

Jedan uplašeni građanin čuo je u novogodišnjoj noći neobične zvuke koji su dopirali iz kontejnera. Pozvao je policiju, koja se za manje od minutu našla na mjestu događaja. Policajci Turčalo i Hodžić, roveći po smeću, naišli su na živu bebu u najlonskoj kesi. Izvrsnog zdravlja i lijepo obučena, odmah je kolima Hitne pomoći prevezena na Pedijatriju, gdje je pregledana, okupana i utopljena.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...