Nakon nekoliko glasanja usvojen dnevni red Doma naroda

Preporučujemo

Vanredna sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine počela je u Sarajevu, a na dnevnom redu se nalazi Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Tokom izjašnjavanja o hitnom postupku, 28 delegata je bilo “za”, što je bilo dovoljno da se sjednica održi.

- -

Sa 27 glasova “za”, jednim “suzdržanim” i 13 “protiv”, usvojen je i dnevni red. Međutim, predsjedavajuća ovog doma Lidija Bradara je izrazila sumnju u glasovanje te se ponovo pristupilo pojedinačnom izjašnjavanju. Prema novim rezultatima novog glasanja, sa 28 glasova “za”, 14 “protiv” i jednim “suzdržanima” usvojen dnevni red.

Predlagači tog zakona su poslanički klubovi u Predstavničkom domu Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, kao i delegat u Domu naroda Predrag Kojović. Oni tvrde da će zakon, bude li konačno usvojen, otkloniti blokade u konstituiranju federalnog Doma naroda. Predložili su da ga danas na sjednici Dom naroda razmotri po hitnom postupku.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH odobrio je 20. juna Predstavnički dom, također na vanrednoj sjednici, ali kao i svaki drugi zakon Federacije BiH, ne može stupiti na snagu ako ga ne izglasaju oba doma.

Junskoj sjednici u Predstavničkom domu nisu prisustvovali zastupnici Kluba HDZ-HNS. Osim što su kao razlog naveli da je ta sjednica sazvana ishitreno, protivno Poslovniku i ustaljenoj praksi u Parlamentu, izjavili su da je najavljeni zakon u suprotnosti.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...