Nakon odavanja počasti u Kalinoviku Goganović se “pere”/ Nije majka klela sina što se kockao, već što se vadio!

Preporučujemo

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović reagirao je na, kako je naveo, “pisanje pojedinih medija o odavanju počasti pred spomenikom osuđenog ratnog zločinca”.

Mediji su danas, podsjetimo, objavili informaciju da su Goganović i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Gojko Knežević položili vijence i salutirali ispred spomenika u Kalinoviku koji je zvanično “spomenik srpskim borcima iz rata devedesetih koji su poginuli na kalinovačkom ratištu”. Međutim, spomenik je izgrađen u obliku kape zločinca Ratka Mladića, koji je i rodom iz Kalinovika i poznat je kao spomenik Ratku Mladiću.

- -

– U pitanju je spomenik pripadnicima gardijske brigade i borcima Kalinovika. Na vrhu je srpska kapa – šapka, kao dio idejnog rješenja spomenika, koju su nosili srpski oficiri ne samo u prošlom Odbrambeno-otadžbinskom ratu nego i u Prvom svjetskom ratu – naveo je Goganović, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Goganović dalje tvrdi da se radi o “zlonamjernom širenju dezinformacija u cilju podizanja političkih tenzija”.

– Vijenci su položeni u sklopu aktivnosti vaskršnjeg prijema u organizaciji pravoslavnih pripadnika deminerske jedinice. Napomenuo bih da je po zakonu o odbrani svim narodima u sistemu odbrane zagarantovano pravo da obilježavaju svoje vjerske praznike. Također, kroz djelovanje Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka baštinimo tradiciju i vojno naslijeđe Vojske Republike Srpske i odajemo počast stradalim borcima, a isto pravo je zagarantovano i pripadnicima druga dva konstitutivna naroda u sistemu odbrane – naveo je Goganović, saopćeno je iz MOBiH.

Iako je Goganović pokušao da se od sramotnog čina “opere”, podsjećamo na objavu portala iz manjeg bh. entiteta RS koje su sa ponosom objavljivali da je završen spomenik “generalu Mladiću”.

- -

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...