Nakon pada Vlade TK: Bivši ministar Fahrudin Skopljak novi šef kabineta Safeta Softića

Preporučujemo

Fahrudin Skopljak bivši je ministar za boračka pitanja u smijenjenoj Vladi Tuzlanskog kantona, a odbio je prihvatiti poziciju u novoj vladi. No, na novi posao nije dugo čekao, pa je Skopljak imenovan za šefa kabineta Safeta Softića, dopredsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Skopljak je član Stranke demokratske akcije, a kako je kazao nakon pada Vlade TK, nije želio učestvovati u rušenju vlastite partije i biti privatni ministar Mirsada Kukića, smijenjenog predsjednika KO SDA Tuzla. Kukić je nakon smjene i uvođenja povjereništva pokrenuo smjenu premijera Bege Gutića i njegove vlade.

- -

– Ja sam član SDA od osnivanja i takvog će me lopata zagrnuti ako Bog da, ne postoji nikakva pozicija ni fotelja zbog koje bih izdao tu ideju. Da sam prihvatio nemoralnu ponudu, danas bi mediji pisali kako sam ja zbog neke funkcije i sitnog ćara isključen iz SDA i ja ne bih smio pogledati svojim prijateljima, svojoj porodici, svojoj majci u oči – kazao je Skopljak dodajući da je smjena Gutića i Vlade bila Kukićeva osveta.

Safet Softić, član Predsjedništva SDA kazao je da je bilo vrijeme „da se lokalnim kabadahijama kaže dosta i da takve stvari ne mogu raditi u ime SDA.“ Stoga je Softić nagradio Skopljaka zbog odanosti SDA, ali i njemu jer je Softić veliki oponent Kukića i već godinama je upozoravao vrh stranke o Kukićevom samovlašću u Tuzlanskom kantonu.

On je dodao da je Kukić godinama unazad napravio čitavu mrežu privatnih direktora, načelnika, poslanika i drugih funkcionera i trebat će neko vrijeme da se to demontira.

– Ne možete dozvoliti nekome da zarobi čitav jedan grad, a sada možda i kanton, i da to radi u ime SDA. Vrijeme je da se tome stane u kraj. Predsjednik Stranke, svjestan svih posljedica ali i odgovornosti, stavio je tačku na ovo a mi smo ga u tome skoro jednoglasno podržali – kazao je Softić za Slobodnu Bosnu.

- -

Kako je najavljeno iz SDA, Kukić će vrlo brzo biti isključen i iz Predsjedništva i same stranke.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...