Nakon presude u njenu korist: Muslimanka koja se odbila rukovati dobila prijeteće poruke

Preporučujemo

Nakon što je sud u Švedskoj presudio u korist muslimanke kojoj je prekinut razgovor za posao nakon što je iz vjerskih razloga odbila rukovati sa službenikom muškarcem, Farah Alhajeh primila je stotine prijetnji i vulgarnih poruka seksualnog sadržaja, javlja Anadolu Agency (AA).

Muslimanka Farah Alhajeh aplicirala je za posao u prevodilačkoj kompaniji u gradu Uppsala, no njen razgovor za posao prekinut je nakon što se odbila rukovati sa službenikom muškarcem u toj kompaniji.

- -

Ured ombudsmana je potom ovaj slučaj prenio na švedski poslovni sud, koji je presudio u korist Farah Alhajedh. U odluci suda navodi se kako je Alhajeh diskriminirana, te da joj zbog toga treba biti isplaćena novčana odšteta u vrijednosti od 40.000 kruna (oko 3.900 eura).

Nakon što se ova vijest proširila Alhajeh je za švedski javni servis SVT potvrdila da je na društvenim mrežama primila stotine rasističkih prijetnji i psovki.

“Nakon što je objavljena ova vijest počele su dolaziti prijeteće poruke i komentari. Primila sam također i poruke podrške”, izjavila je Alhajeh.

Prema njenim riječima, neki su pisali da bi se trebala vratiti na Bliski istok odakle je i došla.

- -

“Ja sam rođena u Švedskoj i ovdje sam odrasla. Trenutno ne mislim prijavljivati policiji ove prijeteće poruke”, dodala je Alhajeh.

U odluci suda, između ostalog, navedeno je kako je Alhajeh imala pravo da odbije rukovati se sa suprotnim spolom, što se navodi u 9. tački Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i fundamentalnih sloboda.

Alhajeh je ranije u izjavi za švedski javni servis SVT izjavila kako je sretna zbog odluke suda.

“Tokom razgovora za posao bio je prisutan jedan muškarac. Kazala sam da sam muslimanka i da se iz vjerskih razloga ne mogu rukovati. Umjesto toga, pozdravila sam ga klimanjem glave. U tom trenutku mi je rečeno da je razgovor završen te da nisam dobila posao”, istakla je Alhajeh.

Dodaje kako je istog momenta napustila prostoriju, ušla u lift i počela plakati.

“Nikada se ranije nisam suočila s ovakvom situacijom. Novčana odšteta uopće nije bitna. Bitno je to da sam postupila u skladu sa svojim pravima”, poručila je Alhajeh.

Najnovije

Zbog podrške Palestini austrijski aktivist optužen da je hvalio terorizam, bit će izveden pred sud

Austrijski aktivist Michael Probsting bit će izveden pred sud pod optužbom da je "hvalio i podržavao terorizam" zbog govora...