- Advertisement -

Nakon skandala na presu CIK-a oglasila se Općina Centar: Elfija Ćerimagić se ne nalazi u knjizi umrlih

Preporučujemo

Nakon što se Fadil Ćerimagić na konferenciji za medije, koju je organizovala Centralna izborna komisija BiH, obratio javnosti i istakao da se njegova majka Elfija 11 godina nakon smrti nalazi na biračkom spisku, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, u cilju pravovremenog i istinitog informisanja, naložio da se ispitaju sve okolnosti i utvrdi ko je napravio propust u ovom slučaju i kako je došlo do navedene situacije.

Tako je 8. oktobra Služba za opću upravu izvršila uvid u podatke kojima raspolaže Općina Centar i utvrdila da je Elfija Ćerimagić umrla 2007. godine, ali i da je upis u matičnu knjigu umrlih izvršen u Općini Stari Grad.

U skladu sa zakonskim propisima Matični ured Općine Stari Grad je bio u obavezi dostaviti izvještaj o smrti MUP-u Kantona Sarajevo, odnosno CIPS-u, kako bi isti, na osnovu izvještaja, izvršio odjavu prebivališta i lične karte, a samim time i odjavu u biračkom spisku.

S obzirom da nakon upisa Elfije Ćerimagić u knjigu umrlih Općine Stari Grad nije izvršena odjava lične karte i prebivališta, umrla osoba se i dalje nalazi na biračkom spisku po posljednje prijavljenom prebivalištu.

Uzimajući u obzir navedeno, s obzirom da Općina Centar u konkretnom slučaju nije nadležna, Općina Stari Grad, u čiju matičnu knjigu umrlih je upisana Elfija Ćerimagić je dužna da poduzme mjere kako bi se u saradnji sa nadležnim organima izvršilo brisanje sa biračkog spiska.

O svemu navedenom je obaviješten i generalni tajnik Centralne izborne komisije sa kojim su obavljeni razgovori i prezentirani podaci sa kojima raspolaže Općina Centar Sarajevo.

Podsjećanja radi, na pres konferenciji CIK BiH, Fadil Ćerimagić je donio dokument i tvrdio da se njegova majka nalazi na biračkom popisu u naselju Mejtašu (Općina Centar).

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

NATO u Madridu usvaja novu desetogodišnju strategiju

Obraćanjem medijima generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i premijera Španije Pedroa Sáncheza u Madridu danas je otvoren NATO samit...