Nakon zemljotresa u Turskoj: U Generalnoj skupštini UN-a minuta šutnje za stradale

Preporučujemo

Generalna skupština Ujedinjenih nacija minutom šutnje odala je počast žrtvama razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji, javlja Anadolija.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Csaba Korosi izrazio je najdublje saučešće vladama i narodima Turske i Sirije zbog tragičnog gubitka života i štete.

Pozvao je države članice da ustanu i odaju počast minutom šutnje prije početka zasjedanja Generalne skupštine od 193 člana.

– Moje srce je uz narod Turske i Sirije – rekao je ranije danas generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Šef UN-a pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne hiljadama porodica pogođenih katastrofom.

Najmanje 1.541 osoba je poginula, dok su 9.733 povrijeđene u zemljotresima, potvrdio je potpredsjednik Turkiye Fuat Oktay.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros jug Turske.

Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu.Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene zemljotresom.

Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...