Narodna skupština RS-a traži odbacivanje Izvještaja o Srebrenici i usvajanje novog

Preporučujemo

Narodna skupština RSa- usvojila je zaključke u kojima traži da Vlada RS stavi van snage Izvještaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, te da se formira nova komisija koja bi u roku od godinu dana utvrdila kompletnu istinu o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine.

Kako je istaknuto, ovaj izvještaj bi trebalo da doprinese jačanju međusobnog povjerenja u BiH i sprečavanju manipulacija žrtvama, jer, kako je istaknuto, komisija iz 2004. godine radila je pod pritiskom međunarodne zajednice i OHR-a kako bi se iznijela istina samo o stradanju Bošnjaka u julu 1995. godine, ali ne i o stradanju Srba.

- -

“NSRS konstatuje da je Komisija bila spriječena da se bavi stradanjem i srpskog naroda u širem području Srebrenice, i da je svojim preporukama navela da je ukupna slika o događajima u i oko Srebrenice moguća samo nakon sagledavanja njihovog ukupnog historijskog konteksta“, navedeno je u zaključcima.

Istaknuto je da bi komisija trebalo da bude međunarodnog karaktera, koja bi na objektivan i nepristrasan način trebalo da utvrdi sve okolnosti, prenose Nezavisne.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...