NASA-ina letjelica se uspješno sudarila sa asteroidom kako bi testirali mogućnost odbrane Zemlje

Preporučujemo

NASA je provela testiranje u okviru misije DART prilikom čega je njihova svemirska letjelica namjerno udarila u asteroid kako bi naučnici ispitali mogućnost sprečavanja ovih nebeskih tijela da unište ili udare u Zemlju.

Tim je pokrenuo akciju preusmjeravanja asteroida prije 10 mjeseci u Merilendu, a ciljani asteroid Dimophos nije bio opasnost po našu planetu.

Sudar je realizovan kako bi naučnici pokušali odrediti način na koji je ova čvrsta tijela moguće u budućnosti skrenuti u slučaju da budu prijetnja po Zemlju. Letjelica Didimos je udarila 17 kilometara od centra asteroida kako bi mu promijenila orbitu. Međutim uspješnost misije skretanja asteroida, naučnicima će biti poznata tek kroz dva mjeseca istraživanja.

Do demonstracije udara je došlo relativno blizu Zemlje, na udaljenosti od 11 miliona kilometara. Direktorica NASA-inog Odjela za planetarnu nauku Lori Glaze istaknula je koliko je misija nevjerovatna s obzirom na to da nikada ranije nisu uspjeli ništa slično.

“Ulazimo u novu eru čovječanstva, eru u kojoj potencijalno imamo sposobnost da se zaštitimo od nečega poput opasnog udara asteroida”, rekla je.

Najnovije

Stoltenberg: Putin želi iskoristiti zimu kao ratno oružje

Rusija će vjerojatno nastaviti napadati ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, plinsku infrastrukturu i osnovne usluge za ljude, rekao je u ponedjeljak...