NASA produžila misiju helikoptera Ingenuity na Marsu

Preporučujemo

Američka svemirska agencija NASA produžila je misiju svog helikoptera Ingenuity na Marsu koji je ispisao historiju.

Kada je Ingenuity lansiran na Crvenu planetu, NASA-ini eksperti nisu bili sigurni da li će uopće moći poletjeti, a danas ovaj helikopter iza sebe ima 21 uspješan let. Zahvaljujući njegovim sjajnim performansama, misija helikoptera Ingenuity je produžena te će trajati i tokom septembra.

- -

-U mjesecima ispred nast, prva letjelica u historiji koja je poletjela s površine druge planete će pružati podršku nadolazećoj kampanji rovera Perseverance koji će istraživati deltu prahistorijske rijeke u krateru Jezero, saopćeno je iz NASA-e.

Ingenuity je prvi put poletio u aprilu 2021. godine, a od tada testira svoje vještine u rijetkoj atmosferi te u prašnjavim i vjetrovitim uvjetima na Marsu. Helikopter je prevazišao tehničke probleme, a u međuvremenu je dobio i nadogradnje softvera kako bi mogao nastaviti letjeti.

Nakon što je dokazao da je let na Marsu moguć, Ingenuity preuzima ulogu skauta za rover Perseverance. Ovaj dvojac se priprema za istraživanje važne regije u pomenutom krateru, a misija će biti zahtjevna.

-Regija je puna stijena, neravnih površina i džepova pijeska koji bi mogli zaustaviti rover ili spriječiti helikopter da sleti. Ipak, delta bi mogla pružiti brojna geološka otkrića, a možda i dokaz potreban za dokazivanje da je mikroskopski život postojao na Marsu prije nekoliko milijardi godina, saopćeno je iz NASA-e.

- -

Ingenuity će se koristiti za pomoć pri planiranju putanje i procjenjivanja potencijalnih ciljeva za naučno istraživanje. Dosad je u letu proveo 38 minuta, a prešao je 4,64 kilometra. To je izvrsno prvo poglavlje za eksperimentalnu letjelicu koja je unaprijedila način na koji čovjek istražuje druge svjetove.

Najnovije

Pao snijeg u Sloveniji

Sloveniju je danas prešao hladni front koji je donio niže temperature, ali i, kako su ranije prognozirali meteorolozi, junski...