NASA traži volontere za simulaciju života na Marsu

Preporučujemo

Oni koji su u potrazi za ekstremnim izazovima, američka svemirska agencija NASA je u ovom trenutku prava adresa jer nudi savršenu priliku.

NASA je objavila poziv volonterima za učešće u drugoj jednogodišnjoj simulaciji misije na Marsu pod nazivom Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA 2). Tokom trajanja misije, koja će početi na proljeće 2025. godine, četiri odabrana člana posade će biti smještena u staništu veličine 158 kvadratnih metara napravljenom pomoću 3D printera i smještenom u Houstonu. NASA prima aplikacije putem internet stranice misije CHAPEA do 2. aprila ove godine, a oni koji budu izabrani bit će plaćeni. O kojem se iznosu radi, nije javno objavljeno.

- -

Sneak Peek at Simulated Mars Habitat at NASA’s Johnson Space Center.

 

Mars Dune Alpha stanište u NASA-inom Svemirskom centru Johnson dizajnirano je za simulaciju života koji bi mogao čekati buduće istraživače na Crvenoj planeti, gdje je okruženje surovo te gdje će resursi biti ograničeni. Posada trenutno živi i radi u ovom staništu u sklopu prve CHAPEA misije, koja je ispunila više od polovine zadatka u trajanju od 378 dana.

Volonteri će obavljati poslove održavanja staništa, uzgajat će usjeve i vršiti druge zadatke. Dio staništa je i kutija s pijeskom veličine 112 kvadratnih metara za simulaciju šetnji na Marsu.

- -

Kako bi ušli u razmatranje, kandidati moraju biti državljani SAD-a u dobi između 30 i 55 godina, dobro govoriti engleski jezik i imati master u oblasti STEM-a, kao i najmanje dvije godine profesionalno iskustva, najmanje hiljadu sati pilotiranja avionom ili dvije godine radnog staža na STEM doktorskom programu.

Određene vrste profesionalnog iskustva mogu omogućiti i kandidatima bez master studija da se kvalificiraju.

CHAPEA 2 je druga od tri misije koje je NASA planirala za svoj program. Prva je započela 25. juna 2023. godine.

 

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...