NASA uočila nešto neobično na Marsu

Preporučujemo

NASA je uočila gomile kamenja na Marsu koje podsjećaju na strukture nastale u Velikoj Britaniji i u Evropi još od praistorijskih vremena.

Blizu Sjevernog pola Crvene planete naučnici su identifikovali gomilu kamenja poredanu u skladan red u vidu štrafte. Ipak, NASA ne vjeruje da je riječ o vanzemaljskim strukturama.

- -

„Šta je moglo da oraganizuje kamenje u ovakve skladne strukture? Na Arktiku na Zemlji, stije su organizovane jednim posebnim procesom. Višestruko zamrzavanje i odmrzavanje tla može izbiti stijene na površinu i organizovati ih u šipove, pruge ili čak krugove. Na Zemlji jedan od ovih temperaturnih ciklusa traje godinu dana, ali na Marsu može trajati mnogo duže“, navode iz NASA.

Inače, svemirska agencija je ranije ove nedjelje optužena za prikrivanje dokaza o vanzemaljskom životu na Marsu.

Bari di Gregorio, istraživač sa Univerziteta u Bakingemu, otkrio je da je rover NASA pronašao tragove oblika života na Marsu, ali ih agencija namjerno prikriva zbog straha da neće imati budžet za naredne misije.

Izvor: B92

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...