Nastavak 25. aprila: Radončićeva odbrana zatražila oslobađajuću presudu

Preporučujemo

Na suđenju za ometanje pravosuđa, Odbrana Fahrudina Radončića je u završnoj riječi zatražila oslobađajuću presudu uz obrazloženje da Tužilaštvo nije dokazalo krivična djela koja su mu stavljena na teret, piše BIRN.

Radončićev branilac Asim Crnalić je naveo da se slučaj temelji na pogrešnom tumačenju sadržaja i onog što je rečeno.

- -

Odbrana je tokom završnog izlaganja istakla da su postupak obilježila kršenja prava, kao i kršenje presumpcije nevinosti, potom da je iza svega, i prije podizanja optužnice, stajala „haranga“ poput izjava člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića i bivšeg ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, a sve sa ciljem političke pozadine kako bi se Radončić eliminisao.

Branilac Dragan Barbarić je rekao da je besmislena i pravno neodrživa optužba da je Radončić formirao grupu, niti je potkrijepljena ijednim dokazom.

„Nema nijedne komunikacije između Radončića i Bilsene Šahman. Sa Bakirom Dautbašićem je komunicirao u smislu stranačkih sastanaka gdje su se iznosili prijedlozi kandidata za određene funkcije, a što je Tužilaštvo potpuno drugačije interpretiralo“, dodao je Barbarić.

On smatra i da je Azra Sarić dobro pripremljen svjedok, o čemu govore dokazi Odbrane o njenom, kako kaže, maratonskom boravku u Tužilaštvu od oko 33 sata, te da se svako njeno ugrožavanje po automatizmu pripisivalo Radončiću, aludirajući na kontakt Elvira Džibrića sa svjedokinjom, što se odrazilo na određivanje pritvora.

- -

„Sarić je jedini trgovac u ovom postupku i trgovala je sa tužiocima Božom Mihajlovićem i Dubravkom Čamparom. Tužilaštvu je trebao bilo kakav svjedok protiv Radončića. U ranijem iskazu Radončića nije pomenula, a njena uloga je bila da ga poveže sa Naserom Kelmendijem“, kazao je branilac.

Podsjetila je Odbrana da je Sud na Kosovu stava da Azra Sarić nije imala direktna saznanja ko stoji iza ubistva Ramiza Delalića, te da Tužilaštvo pravi privid od slučaja jer je svjesno da ona nije Radončiča stavila u kontekst izvršenja djela.

Radončić je, prema navodima Tužilaštva BiH, naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da promjeni iskaz u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Na teret je Radončiću stavljeno i da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Prema Barbarićevom riječima, u sudskom spisu ne postoje dokazi iz kojih bi se moglo zaključiti da je Radončić ostvarivao kontakte sa Hadžijahićem niti da je od njega tražio da posreduje u Tužilaštvu, niti da mu je bilo šta obećano.

„Ovdje se radi o zloupotrebi informacija prikupljenih posebnim istražnim radnjama. Nema umišljaja da je formirana grupa, da je Hadžihajiću obećano imenovanje supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji. U dvije godine suđenja nije izveden niti jedan dokaz koji bi pokazao kakav bi to uticaj na tužioce imao Hadžihajić“, naglašava Barbarić.

Sa Hadijahićem je razgovore oko imenovanja njegove supruge, istakla je Odbrana, vodio Dautbašić, ali je to bilo prije vremena kada je donesena naredba o provođenju istrage, te da je Nermanu Hadžijahić na mjesto ambasadora moglo imenovati Predsjedništvo BiH, što je njegova ustavna obaveza, a ne Radončić, jer nije bila prijedlog Saveza za bolju budućnost (SBB).

„Vidjevši da se radi o prevari, Radončić je tokom sms komunikacije ironično zahvalio Izetbegoviću“ , kazao je branilac.

Osvrnuo se branilac i na izmjenjenu optužnicu, navodeći da je zaključak Odbrane da je ona „proširena“, neprecizna i nejasna. Prema njemu, pravo na Odbranu može biti efektivno samo ako optuženi znaju za šta se terete.

„Smatram da nije trebalo da ovako katastrofalna optužnica prođe na Sudu“, rekao je Barbarić na kraju izlaganja i zatražio oslobađajuću presudu za Radončića.

Nastavak suđenja je 25. aprila kada je planirano da Odbrane ostalih optuženih iznesu završne riječi.

Najnovije

Trojka otišla na noge Dodiku: Počeo sastanak državne koalicije u Istočnom Sarajevu

  U Istočnom Sarajevu počeo je sastanak političkih partnera koji čine vlast na nivou Bosne i Hercegovine. Domaćin razgovora je lider...