Nastavak akcije Ronhill: Oduzeto 318 kilograma duhana i mašina za rezanje, vrijednost 55.000 KM

Preporučujemo

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Obudovca u nastavku operativne akciju kodnog naziva “Ronhill” dodatno su oduzeli robu u vrijednosti 55.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

U nastavku operativne akcije kodnog naziva ,,Ronhill” službenici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UIO u Tuzli došli su do lokacije na kojoj se vrši prirprema duhana za daljnju distribuciju na području BiH i Hrvatske. Tom prilikom izvršen je pretres vozila, porodične kuće i pomoćnih objekata vlasništva T.P. na područiju Obudovca, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 318 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, kao i mašina za rezanje duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 55.000 KM.

- -

Podsjećamo, operativnu akciju kodnog naziva “Ronill” službenici UIO započeli su prošle sedmice i u prvom dijelu akcije oduzeto je  1.033 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica i 685 kg duvana u listu, te još jedna mašina za rezanje duhana. Ukupna tržišna vrijednost ove robe procjenjena na 170.000 KM. Akcija “Ronill” usmjerena na sprečavanje iligalne prodaje duhana i cigareta na tržištu Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Prilikom aktivnosti na terenu službenici UIO  koristili su posebnu specijalizovanu opremu, koja je bila predmet domacije Vlade SAD-a kroz program EXBS, kao i stečena znanja na posebnim obukama organiziranim kroz pomenuti program.

Protiv osumnjičene osobe  bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...