Nastavak akcije “Zadruga”: Policija vrši pretres prostorija Sikra Security i Sikra Tehnika

Preporučujemo

U okviru akcije „Zadruga“ pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo od jutros vrše pretres prostorija firme  Sikra Security i Sikra Tehnika u sarajevskom naselju Breka, saznaje Index.ba.

Kantonalni sud u Sarajevu, 27. januara odredio je jednomjesečni pritvor uhapšenima u akciji “Zadruga”, i to Enisi i Sanelu Đalić, Huseinu Borišiću, Salihu Derviševiću, Adnanu Karahasanu, Nihadu Biliću, Hadisu Kusturi, Aliji Kadriću i Ramizu Duraković.

- -

Mjere zabrane određene su Milanu Braloviću i njegovoj kćerki Maji Bralović-Smit, kao i Igoru Mišiću, Dubravku Vukadinu, Senadu Biberoviću, Hasanu Loji i Srđanu Badrovu.

Hapšenja u akciji “Zadruga” izvedena su 25. Januara zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti i pranje novca.    Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić, inače, vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“ terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, „oprala“ više desetina miliona maraca, saopćeno je tada iz Tužilaštva KS.

Članovi grupe su: Hasan Lojo,  Husein Borišić, Adnan Karahasan, osnivač i direktor firme „Simp company“, Saliha Dervišević, obrtnička djelatnost „Obnova“, Senad Biberović, direktor firme „ELMAX-INŽENJERING“, Igor Mišić, direktor Salona bankarske opreme, Nihad Bilić, direktor firme „Best&Time“, Hadis Kustura, direktor firme „MHS“, Ali Kadrić, firma „MHS“, Ramiz Duraković, direktor „Lokoma“, Milan Bralović, vlasnik firme „Mibral“ i drugi.     Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa MUP-om KS, finansijsko-obavještajnim Odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu,  inspektorima Porezne uprave F BiH, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

(E.L.)

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...