Nastavlja se diplomatski rat Španije i Venezuele: Ambasadori proglašeni ‘no grata’ osobama

Preporučujemo

Španska vlada prognala je ambasadora Venezuele iz Madrida nakon što je ta južnoamerička zemlja prognala španjolskog ambasadora iz Caracasa čime se produbila kriza između ove dvije države, prenosi index.hr.

Španski ministar kulture i glasnogovornik vlade Íñigo Méndez de Vigo rekao je kako je “jednakom” mjerom odgovoreno na potez Venezuele.

- -

“Njen ambasador se nalazio na konsultacijama u Caracasu, gdje ga je pozvala tamošnja vlada, kada smo donijeli odluku”, rekao je Méndez de Vigo na konferenciji za medije u Madridu.

Vlada Venezuele označila je u četvrtak osobom “no grata” španskog amabsadora u toj južnoameričkoj zemlji optuživši Španiju da stoji iza sankcija EU-a nametnutih grupi njenih visokih dužnosnika. Dala mu je 48 sati da napusti zemlju.

Predsjednik Venezuele Nicolás Maduro optužio je izravno španskog premijera Mariana Rajoya za “preuzimanje vodstva u zavjeri u Europi s ciljem napada na suverenitet i nezavisnost naroda Venezuele”.

U vladinom saopštenju je navedeno da je mjera protiv Jesúsa Silve stupila na snagu u četvrtak zbog “kontinuirane agresije” i “miješanja u unutrašnje poslove Venezuele”. Nakon što je saznao vijest, Dastis je odgovorio je kako će Španija uzvratiti “jednakom mjerom”.

- -

“Žalimo zbog odluke i proglašenju osobe ‘no grata’ te odbacujemo optužbe za miješanje u unutarnje poslove (Venezuele)”, rekao je Dastis novinarima u Davosu gdje je sudjelovao na ekonomskom forumu.

Neprijatelji optužuju Madura da je pretvorio zemlju u diktaturu dok on tvrdi da je žrtva urote predvođene američkom desnicom s ciljem eliminiranja socijalizma.

EU je u ponedjeljak odobrila nove sankcije Venezueli zabranivši ulazak za sedmero njenih visokopozicioniranih dužnosnika te im je zamrznula imovinu. Optužila ih je za zloupotrebu sile u suzbijanju antivladinih prosvjeda u 2017.

Vezano za sankcije, Rajoy je u srijedu rekao kako on samo želi mir i slobodu za političke zatvorenike u Venezueli.

“EU je odobrila sankcije, itekako zaslužene. One su blage kako bi gospodin Maduro razumio demokratiju”, rekao je Rajoy odgovorivši na Madurove kritike.

Rajoyeva Narodna stranka desnog centra na vlasti je u Španiji od 2011. godine. Maduro se ove godine nada reizboru na predsjedničkim izborima. Nedavno je rekao kako su sankcije njegovoj zemlji “potvrdile da je EU podređena rasističkoj vladi Donalda Trumpa”. EU je uvelo embargo na trgovinu oružja s Venezuelom, ali, ne i na trgovinu naftom. Nafta i naftni derivati čine tri četvrtine izvoza iz Venezuele u EU.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...