Nastavlja se trgovinski rat SAD i Kine: Ne želimo ga, ali se i ne bojimo

Preporučujemo

Kina je obećala da će se boriti protiv “jednostranog američkog protekcionizma po bilo koju cijenu” danas nakon što je američki predsjednik Donald Trump naredio dužnosnicima da razmotre nametanje dodatnih 100 milijardi dolara carine na kineske proizvode.

“Kina ima jasno stajalište o kinesko-američkoj trgovini. Trgovinski rat ne želimo, ali, takvog se rata ne bojimo”, rekao je glasnogovornik ministarstva trgovine za novinsku agenciju Xinhua danas.

- -

Ministarstvo je također obećalo poduzeti “opsežne protumjere”, prenosi Xinhua, ali ne navodi detalje, prenosi index.hr.

Komentari odražavaju ljutu retoriku u državi i medijima koji podržavaju Komunističku partiju zadnjih nekoliko sedmica, tokom kojih se pogoršala napeta situacija o mogućem trgovinskom ratu.

Trump je u izjavi jučer rekao da je naredio mjeru “u svjetlu kineske nepoštene osvete” na američke carine od 25 posto na kineske proizvode vrijedne 50 milijardi dolara koje je najavio ranije.

“Umjesto da prekine sa svojim neprimjerenim ponašanjem, Kina je izabrala da našteti našim farmerima i tvornicama”, rekao je Trump.

- -

Trumpove carine kritikovali su američki poslovni ljudi, ali i članovi njegove Republikanske stranke.

Najnovije

Sinovi Rame Isaka Arnel i Aldin učestvovali u tučnjavi, mladiću nanijeli teške tjelesne povrede

Sinovi federalnog ministra policije Rame Isaka, Arnel i Aldin, učestvovali su u tučnjavi koja se dogodila u noći devetog...