Nastavljeni napadi na Istočnu Gutu, ubijeno najmanje 40 civila

Preporučujemo

Zračni napadi režima nastavljeni su danas na grad Dumu, rekli su jedan spasilac i Sirijski opservatorij za ljudska prava nakon noći intenzivnog bombardiranja na to posljednje pobunjeničko uporište na vratima Damaska.

Sirijski režim nastavio je sa zračnim napadima jučer na taj posljednji pobunjenički džep u Istočnoj Guti, prvi put unazad deset dana, nakon neuspjelih pregovora s pobunjeničkom skupinom. Najmanje 40 civila, među kojima osmero djece, ubijeno je, a 50 ranjeno, po Opservatoriju, prenosi index.hr.

- -

“Bombardiranje nije prestalo. Na nebu su tri aviona i dva helikoptera”, kazao je u subotu ujutro Firas al-Dumi, spasilac u Dumi.

Režim uz podršku ruskog saveznika pokrenuo je 18. februara razarajuću ofanzivu na Istočnu Gutu s ciljem oduzimanja pobunjenicima zona koje su kontrolirali. Nakonsedmica intenzivnog bombardiranja i stotina mrtvih, dvije pobunjeničke skupine dogovorile su svoju evakuaciju prema sektorima na sjeveru zemlje koji je u rukama pobunjenika, omogućujući režimu povrat 95 posto enklave.

 

Najnovije

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, traže isplatu 2.520 KM

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) sutra, 20. juna, izlaze na protestnu šetnju. Oni traže od Vlade KS da...