Nastavljeno suđenje Kemalu Čauševiću: Tužilac planirao saslušanje mrtvog čovjeka?

Preporučujemo

U nastavku suđenja bivšem direktoru UIOBiH Kemalu Čauševiću, optuženom za kriminal težak 1,7 miliona KM i uvozniku tekstila Anesu Sadikoviću, optuženom za davanje mita danas su saslušana dva svjedoka Tužilaštva BiH profesor Mehmed Akšamija i uposlenica UIOBiH Zagorka Kolunija.

Oni su kao članovi ekspertne komisije 2005. godine učestvovali u odabiru firme koja je trebala štampati akcizne markice, a oboje su potvrdili da je najbolji ponuđač bio “Grafotisak” iz Gruda.

- -

Na javni tender bili su prijavljeni još i jedna štamparija iz Sarajeva, te štamparija Glasa Srpske u Banjoj Luci. U komisiji je pored Akšamije i Kolunije bio još i profesor Dževad Hozo i zajedno su obišli sve štamparije.

– Komisija je zaključila da “Grafotisak” ima najbolje uslove. Napravili smo izvještaj i predali ga Upravnom odboru UIO-a u Banjoj Luci, kazala je Kolunija.

Akšamija je potvrdio da su pregledom prostorija zaključili da “Grafotisak” iz Gruda ispunjava sve tehnološke uslove, piše Oslobođenje.

Podsjetimo, optužnicom Tužilaštva BiH Čauševiću se na teret stavljaju krivična djela zloupotreba položaja, pranje novca i primanje dara. Prema jednog od tačaka optužnice, on se tereti da je, između ostalog, prekoračio svoja ovlaštenja i firmi Glas Srpske iz Banje Luke pribavio imovinsku korist za obavljanje usluga štampanja poreskih markica, te da je na taj način oštetio budžet BiH.

- -

Po okončanju današnjeg ročišta sutkinja Biljana Ćuković pitala je tužitelja Dubravka Čamparu da navede svjedoke koje planira saslušati na sljedećem ročištu koje je zakazano za 26. juli. Tužitelj Čampara je, između ostalog, naveo i svjedoka Muniba Jašarevića, za kojeg je optuženi Sadiković kazao da je to bio vozač koji je radio u firmi njegovog oca, te da je preminuo još 2013. godine.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...