Nastavljeno suđenje optuženima za nezakonita zapošljavanja: Svjedokinja zaplakala u sudnici

preporučujemo

U Općinskom sudu u Sarajevu jutros je saslušanjem svjedoka Tužilaštva KS-a nastavljeno suđenje optuženima za nezakonita zapošljavanja u javni sektor na području KS-a.

Uposlenice Elektrodistribucije Sarajevo Sejda Kruščica Fejzić i Naza Muratović svjedočile su na okolnosti tačke optužnice koja se odnosi na Eseda Džananovića, bivšeg izvršnog direktora EPBiH.

Potvrdile su da su tokom 2016. godine bile u komisiji za prijem ovih zaposlenika i da ih je u petak 11. marta 2016. pozvao v. d. direktor podružnice Mirsad Brajlović, koji im je dao spisak od šest osoba i rekao im da pripreme prijedlog za prijem. S obzirom na to da kandidati nisu imali potrebnu dokumentaciju, one su u petak taj nalog odbile, a u ponedjeljak ih je dočekala kompletirana dokumentacija. Pregledali su je i svi kandidati su ispunjavali uslove tako da su pripremili izvještaj direktoru.

Nijednog drugog kandidata nisu razmatrali, potvrdile su svjedokinje.

Dok je prepričavala događaje iz 2016. godine, Kruščica Fejzić je počela plakati naglasivši da se kose s njenim moralnim načelima.

Advokatica Vasvija Vidović pitala je svjedokinje da li su o svemu navedenom izvijestile izvršnog direktora Džananovića i generalnog direktora, na šta su one dogovorile da nisu.

Muratović je kazala da joj nije bilo smisla da obavještava izvršnog s obzirom na to da im je Brajlović rekao da je nalog od njega, dok sa generalnim nije komunicirala. Također je naglasila da je ona nalog dobila od Brajlovića, a ne od Džananovića.

Svjedokinje su potvrdile da su radi svoje zaštite sačinile zabilješku koju su predale direktoru koji je došao poslije Brajlović.

Suđenje se nastavlja 26. marta, piše Oslobođenje.

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...