Nastupila druga blokada američkih saveznih službi zbog neusvajanja budžeta

Preporučujemo

Zbog neusvajanja budžeta nastupila druga ovogodišnja blokada američkih saveznih službi.

Zbog protivljenja jednog senatora tom nacrtu zakona koji omogućuje financiranje države do 2019., gornji dom Kongresa je odlučio prekinuti sjednicu i nastaviti je u petak minutu nakon ponoći radi novog glasovanja koje bi se moglo dogoditi tijekom noći, prenosi N1.

- -

Američka vlada je u četvrtak navečer bila spremna na blokadu savezne države od petka, drugi put u zadnja tri tjedna, jer u Kongresu nije postignut dogovor o proračunu.

Služba za proračun Bijele kuće “priprema se na prekid financiranja”, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće dok su slabjeli izgledi da će oba doma prije ponoći (6.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) izglasati nacrt zakona o proračunu.

O nacrtu koji omogućuje financiranje države do 2019., prvo treba glasati Senat, gdje treba dobiti 60 od 100 glasova, a zatim i Zastupnički dom, gdje je veći broj njegovih protivnika.

No nitko nije računao sa senatorom Kentuckyja Random Paulom koji je odlučio odgoditi glasovanje održavši dugačak govor protiv tog dogovora koji do 2019. ukida načelo gornje granice američkog zaduživanja.

- -

Ne bude li glasovanja, dogodit će se “shutdown”: vlada više neće imati novca i stotine tisuća javnih službenika bit će tehnički višak. Trumpova administracija je prvu blokadu iskusila 20. siječnja, isto zbog izostanka dogovora o proračunu. Ta je blokada trajala tri dana.

Vođa većine u Senatu Mitch McConnell i njegov demokratski kolega Chuck Schumer u srijedu su se ipak uspjeli dogovoriti o visini proračuna za 2018. i 2019., omogućivši vladi da dugoročno planira troškove i ulaganja.

Dogovor nudi Trumpu mogućnost da ispuni predizborno obećanje, povećanje izdvajanja za vojsku, povisivši gornju granicu zaduživanja do ožujka 2019. Dogovor je “prevažan za našu veliku vojsku”, napisao je Trump na Twitteru. “Republikanci i demokrati moraju poduprijeti naše vojnike i taj zakon!”

Demokratska oporba je pak ishodila usporedivo povećanje nevojnih portfelja kao što su suzbijanje narkotika, zdravstveno osiguranje za siromašnu djecu, ulaganja u infrastrukturu i pomoć od 90 milijarda dolara za države opustošene u uraganima i požarima 2017.

Povećanje bi moglo iznositi 300 milijarda dolara na godinu, rekao je izvor u Senatu.

Kongres u kojemu većinu imaju republikanci, želi tako glasovati o šestotjednom financiranju, do 23. ožujka kako bi zastupnicima dao vremena da na osnovu proračunskog dogovora sastave nacrt zakona.

No neki zastupnici su nezadovoljni. Republikanci smatraju da će tekst znatno povećati dug zemlje, a usto je u prosincu donesen zakon o velikom smanjenju poreza.

Demokrati prigovaraju jer se u njemu ne spominje konačno reguliranje statusa stotina tisuća ilegalnih imigranata poznatih kao “sanjari”. Oporba želi sudbinu tih mladih koji su kao djeca s roditeljima ilegalno ušli u zemlju, povezati s proračunskim dogovorom, što je prije tri tjedna već bilo razlog prekida u financiranju vlade.

“Sanjari” su od izgona bili zaštićeni programom DACA koji je 2012. uveo bivši predsjednik Barack Obama. Trump je ukinuo izvršnu naredbu svog prethodnika i pozvao Kongres da do 5. ožujka pronađe zakonsko rješenje.

Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi upozorila je da će glasovati protiv ako se rasprava o imigraciji ne nađe na dnevnom redu. U srijedu je osam sati i sedam minuta govorila u polukružnoj dvorani – čime je uspostavila rekord – čitajući svjedočanstva “sanjara”.

“Dvije stranke se doista trude da pronađu rješenje za izazov DACA-e”, ustvrdio je u četvrtak predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Paul Ryan rekavši: “Predložit ćemo rješenje koje će predsjednik potpisati”.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...