NATO: 23 zemlje ispunile cilj od 2% izdvajanja za odbranu, prednjači Poljska

Preporučujemo

Rekordan broj od 23 NATO zemlje od njih 32 dostiže cilj alijanse od 2 posto izdvajanja za odbranu, prema najnovijim NATO statistikama objavljenim kasno u ponedjeljak.

Njemačka, Nizozemska, Norveška i Turska su među onima koje su po prvi put dostigle cifru od 2 posto.

- -

“Širom Evrope i Kanade, NATO saveznici ove godine povećavaju izdvajanja za odbranu za 18 posto,” rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg stojeći pored predsjednika SAD-a Joea Bidena u Bijeloj kući u ponedjeljak. “To je najveće povećanje u decenijama.”

Činjenica da 23 zemlje ispunjavaju cilj — koji je postavljen prije 10 godina — čini da je “više nego dvostruko više nego prije četiri godine, i pokazuje da evropski saveznici i Kanada zaista preuzimaju svoj dio zajedničke odgovornosti da nas sve zaštite u NATO alijansi.”

Također je prvi put da saveznici izvan SAD-a u prosjeku ispunjavaju cilj, jer NATO želi istaknuti taj udio izdvajanja za odbranu kao dokaz američkim kritičarima, posebno iz Republikanske stranke, koji traže pravedniju podjelu tereta između dvije strane Atlantika.

Poljska je na vrhu ljestvice sa 4.12 posto, zatim Estonija (3.43 posto), SAD (3.38 posto), Latvija (3.15 posto) i Grčka (3.08 posto).

- -

Kanada, Belgija, Luksemburg, Slovenija i Španija su među zemljama s najnižim izdvajanjima.

Najnovije

Udruženja žrtava odgovorila Karanu: Da smo uređena država sa Srbijom ne bi bilo saradnje do izručenja ratnih zločinaca

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženja pokret majki enklava Srebrenica i Žepa reagirali su na izjavu ministra unutrašnjih...