- Advertisement -

NATO u pripravnosti, stiže prvi konkretan odgovor Rusiji: Šaljemo još brodova i aviona u istočnu Evropu

Preporučujemo

NATO saveznici stavljaju snage u pripravnost i šalju dodatne brodove i borbene avione u NATO-ove razmještaje u istočnoj Evropi, jačajući savezničko odvraćanje i odbranu dok Rusija nastavlja svoju vojnu izgradnju u Ukrajini i oko nje.

Naime, kako se navodi Danska šalje brod u Baltičko more i namjerava rasporediti četiri borbena aviona F-16 u Litvu kao potporu NATO-ovoj dugogodišnjoj misiji zračne policije u regiji. Španija šalje brodove za pridruživanje pomorskim snagama NATO-a i razmatra slanje borbenih aviona u Bugarsku. S druge strane, Francuska je izrazila spremnost da pošalje trupe u Rumuniju pod zapovjedništvom NATO-a. Nizozemska šalje dva borbena aviona F-35 u Bugarsku od aprila kako bi podržala NATO-ove aktivnosti zračne policije u regiji, te stavlja brod i kopnene jedinice u pripravnost za NATO-ove snage za odgovor. Sjedinjene Američke Države također su jasno stavile do znanja da razmatraju povećanje svoje vojne prisutnosti u istočnom dijelu Saveza.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je:

– Pozdravljam odluku saveznika koji daju dodatne snage NATO-u. NATO će nastaviti poduzeti sve potrebne mjere za zaštitu i odbranu svih saveznika, uključujući jačanje istočnog dijela Saveza. Uvijek ćemo odgovoriti na svako pogoršanje našeg sigurnosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Rusija prvi put od 1918. kasni s plaćanjem stranog duga

Rusija je prvi put u više od 100 godina propustila rok za plaćanje inozemnog duga, prenosi BBC pisanje Bloomberga. Moskva...