Naučnici bakteriju nazvali po Keanu Reevesu, on im poručio da se trebala zvati John Wick

Preporučujemo

Njemački naučnici nedavno su vrstu bakterija koje ubijaju gljivice nazvali po glumcu Keanu Reevesu.

Kako navode u saopćenju za javnost, spoj bakterija nazvane po glumcu keanumicini, bore se protiv gljivičnih bolesti biljaka i gljivica patogenih za ljude. Bezopasan je za biljne i ljudske stanice, što ga čini ekološki prihvatljivom alternativom hemijskim pesticidima.”Lipopeptidi ubijaju tako učinkovito da smo ih nazvali po glumcu Keanu Reevesu, jer je i on iznimno smrtonosan u svojim ulogama”, izjavio je je Sebastian Götze, istraživač s njemačkog Leibniz Instituta za istraživanje prirodnih proizvoda i biologiju infekcija.

Ovaj naziv kojeg su odabrali njemački naučnici, objavljen je još u januaru ove godine u časopisu Američkog hemijskog društva, a ponovno su dospjeli na naslovnice nakon što je jedan od fanova Reevesa pitao glumca šta misli o tome.

Reeves se tom prilikom našalio i odgovorio da su ovaj spoj bakterija trebali nazvati prema njegovoj ulozi John Wicka. Ovaj pedestosmogodišnji kanadski glumac na kraju se zahvalio naučnicima za sve što čine svojim istraživanjima.

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...