Nazire li se kraj aktuelne Vlade Crne Gore

preporučujemo

Čine se kako unutar Vlade Crne Gore sve više dolaze do izražaja međusobno suprotstavljeni koncepti, koji prijete da sruše, izgleda veoma krhku aktuelnu vlast u Crnoj Gori. Crna Gora je duboko podjeljenja zemlja, čemu su u velikoj mjeri doprinijeli strani utjecaji u prvom redu Srbije, ali i Rusije, koje se izgleda ne mire sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna država, koja je uz to i članica NATO saveza.

Od uspostavljanja nove Vlade u Crnoj Gori, ova država se nalazi u konstantnim previranjima između vlasti i opozicije, ali i u posljednjih nekoliko mjeseci vidljive su sve izraženije tenizije i između suprotstavljenih strana unutar vladajućih stranaka.

Samu vlast u Crnoj Gori čine neke od partija čij su politički koncepti međusobno suprotstavljeni, stoga je bilo i za očekivati da jedna ovakva koalcija neće dugo opstati bez međusobnih tenzija.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, neposredno prije izbora i nakon imenovanja uživao je veliku podršku od strane prosrpski orijentiranih stranaka, ali i vrha Srpske pravoslavne crkve. Ipak, prvi veći potres Vlade desio se nakon izvršenog pritiska na samog Krivokapića, koji je pokrenuo postupak smjene Vladimira Leposavića, ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, a zbog negiranja Genocida u Srebrenici.

Krivokapić je zbog ovog poteza u velikoj mjeri kritikovan, a čak su pritisci vršeni i na njegovu djecu, koja trenutno borave u Beogradu.

Nova kriza unutar vladajiuće koalicije izazvao je potez Demokratskog fronta, koji je zatražio smjenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina od premijera Zdravka Krivokapića. Demokratski front je ujedno i najjača stranka unutar vladajuće koalicije, pa se ovo može okarakterisati kao izuzetno veliki ispit u kontekstu opstanka vlasti u Crnoj Gori.

Dritan Abazović, lider Ujedinjene reformske akcije (URA) i aktuelni zamjenik premijera Crne Gore, naveo je da ukoliko dođe do smjene pomenutog dvojca, Crna Gora će osim toga imati i novog premijera, aludirajući na rušenje Vlade.

Predsjednik Demokrata Crne Gore, Aleksa Bečić, oštro je odgovorio Dritanu, pozivajući da ga obori Vladu:

“Izvoli, obori Vladu ako imaš petlje. Nemaš, naravno, i samo blefiraš da bi pokušao da trguješ kao mnogo puta do sada”, istakao je Bečić između ostalog u svojoj poruci upućenoj Dritanu Abazoviću.

Čine se kako unutar Vlade Crne Gore sve više dolaze do izražaja međusobno suprotstavljeni koncepti, koji prijete da sruše, izgleda veoma krhku aktuelnu vlast u Crnoj Gori.

Crna Gora je duboko podjeljenja zemlja, čemu su u velikoj mjeri doprinijeli strani utjecaji u prvom redu Srbije, ali i Rusije, koje se izgleda ne mire sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna država, koja je uz to i članica NATO saveza.

Najnovije

Iz sindikata poručuju da uslovljavanje radnika vakcinacijom u FBiH nije po zakonu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Selvedin Šatorović je naglasio da poslodavci nemaju zakonsko utemeljenje da...