Ne pada snijeg…

Preporučujemo

Piše: Ibrahim PROHIĆ

Znate onu, ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da otkrije tragove… Iako im nije bila namjera, posljednji protesti boraca i reakcije vlasti,  razotkrivaju sve slabosti sistema i karakter vlasti.

- -

Da poredamo ključne činjenice.

Izborna je godina što znači da svi akteri na društvenoj sceni, vladajući ponajviše, respektiraju tu činjenicu, a nezadovoljni to žele iskoristiti. Rat je završio prije skoro četvrt vijeka, a problemi ove populacije nisu riješeni. Ne zna se ni tačan obim ove populacije, odnosno broj boraca ili branitelja.

Postoje argumentirane sumnje u neprirodno, dakle, nezakonito povećanje broja bivših boraca. Neprirodan je i broj organizacija boraca (nevjerovatnih preko hiljadu). Te organizacije se finansiraju se iz budžeta. Paraprivredna grana ekonomije.

Kompletan segment je velika finansijska stavka u federalnom budžetu (prema izjavi jednog dužnosnika skoro 700 miliona KM na godišnjem nivou). Nema sistemskog rješenja. Primjenjuju se ad hock mjere kojima vlast kupuje socijalni mir i  koje u najboljem slučaju gase požar.

- -

Bivši borci imaju , u biti, iste probleme bez obzira na nacionalnu pripadnost, odnosno, kojoj su komponenti Oružanih snaga BiH pripadali tokom rata.

Dominantni sentimenti  koji se ispoljavaju  ovih dana su razočarenje,  osjećaj boraca da su zaboravljeni (jedna udruga taj atribut ima u svom nazivu),naglašena frustracija,  ogorčenje, ali i odlučnost. Direktno pokazuju nepovjerenje u vlasti i ističu njihovu samoživost. Ne zaboravljaju podsjetiti na ozbiljne sumnje u korupciju.

Ovo je populacija koja ima veliku simboličku važnost, ali i hipotetičku političku moć. Uostalom, poznato je da je to biračka baza najjačih političkih stranaka. Zahtjevi nisu samo materijalne prirode. Borci traže da se objavi registar, te da se njihov status riješi sistematski.

Vlast se ne snalazi i ima mali manevarski prostor (pred zidom su). Pokušavaju fokus prebaciti na teren politikanstva tvrdnjama policije (kadar SDA) da neko (ko?) pokušava instrumentalizirati borce, odnosno proizvesti haos.

Loša politika mora doći na naplatu, prije ili kasnije. Logična, čak, zakonomjerna posljedica.

Navedene činjenice su upozoravajuće i vrlo rječite. No, nije naodmet potcrtati najvažnije, postaviti neka pitanja i tražiti interpretaciju gore pomenutog.

Borci su odlučni, a budžet je definiran i limitiran. Borci , dakle, shvataju karakter vlasti. Znaju da se s njima može samo pritiskom (kolokvijalno govoreći, na guranje). To je posebno efikasno naročito u izbornoj godini. Namirisali su da je najjača stranka u vlasti F BiH (SDA) uzdrmana unutrašnjim problemima, konfliktima i napuštanjem stranke od niza  bitnih članova, problemima sa tzv. koalicionim partnerima. Možda nikad nisu bili ranjivi kao sada. Prijeti im sudbina SDP od prije četiri godine kada su sva nezadovoljstva adresirana na,  tada, najjajaču stranku u vlasti.

Vlast ne pokazuje elemntarnu zrelost u pristupu problemu. Prvo su pokušali ignorirati proteste (i blokade) nadajući se da će akcija biti kratkog daha, odnosno, slabog dometa.Zatim su pokušali prijetnjom . Federalni premijer je najavio nužnost intervencije policije. Nekome je ipak doteklo pameti da se ne ide radikalnim sredstvima,  jer bi to bilo višestruko rizično (sa sigurnosnog, ali i političkog aspekta). Onda je policija javnosti ponudila vijest da postoje operativna saznanja (kako su rekli) o političkoj pozadini. Nisu imenovali stranku, ali moglo se pretpostaviti na koga misle, tj. sumnjaju. SBB je pročitao implicitnu optužbu i reagirali su. Šef te  stranke kaže da oni podržavaju zahtjeve boraca (nije loše malo im se dodvoriti), ali da nisu orgnizatori protesta (a, usput i odbiti napad). Valja podsjetiti da je postojala neizrečena sumnja u sličnu aktivnost te stranke i u protestima iz februara 2014. godine.

Vlast pati od simptoma lošeg domaćina koji nesporazume u porodici pokušava riješiti novcem. Ako nema para, nema ni mira u kući. Sirota vlast upoznaje javnost da je budžet napregnut, da zahtjevi boraca prevazilaze budžetski kapacitet. Tako otkrivaju svoje temeljne slabosti. Nemaju sposobnost strateškog promišljanja, nemaju viziju,  nemaju kuraži napraviti red u oblasti o kojoj govorimo (a imali su vremena da su znali ili htjeli) što bi podrazumjevalo utvrđivanje jasnih kriterija i temeljitu i objektiviziranu reviziju spiska branitelja. Dakle, identifikaciju i eliminaciju tzv. lažnih boraca i branitelja. Vlast je dozvolila, možda i upravljala,atomizacijom boracke populacije ( organizacija i udruženja), jer je razjedinjenima lakše upravljati i instrumentalizirati ih.

Istovremeno pokazuju vec hroničnu orjentaciju na manipulaciju. Ako je budžet precizno definiran (zakovan po stavkama) , valjda znaju za instument preraspodjele, te  racionalnu upotrebu raspoloživih finansijskih sredstava eliminiranjem nezakonito uvedenih u prava ove populacije. Uostalom, prvi zahtjev boraca , spisak branilaca, nema direktne finansijske posljedice. Dapače, u konačnici bi to bi mogo voditi finansijskom rasterećenju. Da, ali, kako onda dobiti predstojeće izbore.

Tako dolazimo do suštine  i političke filozofije vladajućih. Vlast, mandat, partikularni i lični interesi,  a ne prava boraca,  reforme , socijalna pravda, stabilizacija i društveni razvoj, odnosno opšti interes.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...