Nefrolozi iz Tunisa, Libije i Alžira će učestvovati na 4. Mediteranskom nefrološkom kongresu u Mostaru

Preporučujemo

Nefrolozi iz Tunisa, Libije i Alžira po prvi put će ove godine učestvovati u 4.Mediteranskom nefrološkom kongresu, koji se održava od 20. do 22. aprila u Mostaru. Ovo je najznačajniji događaj iz oblasti nefrologije, dijalize i transplatatacione medicine, a predavanja će održati istaknuti stručnjaci iz BiH, Hrvatske, Italije, Turske, Grčke, Albanije, Španije, Crne Gore, Tunisa, Slovenije, Libije i Alžira.

Predsjednica Kongresa je prof.dr.Halima Resić (Sarajevo), predsjednica Mediteranskog nefrološkog kongresa je prof.dr.Ayse Balat (Turska), te je predsjednica Naučnog odbora Kongresa, prof.dr.Enisa Mešić (Tuzla).

- -

Prof dr.Resić istakla je da će predavanja tretirati teme iz oblasti transplantacione medicine, dijalize i nefrologije, što je od neprocjenjivog značaja za nefrologe u BiH, jer će se obrađivati svi problemi i izazovi sa kojima se ljekari susreću u svakodnevnom radu.

„Naučni i Organizacioni odbor Kongresa uradio je sve pripreme za održavanje ovog značajnog događaja, te su delegirane teme birane u skladu sa postojećim nefrološkim, transplantacionim i dijaliznim problemima i tokovima. U okviru sesija neizostavan je interaktivni dio, u kojem će učesnici međusobno razmjeniti postojeća iskustva i izazove sa kojima se svakodnevno suočavaju” – navela je prof.dr.Resić.

Prof dr.Enisa Mesić kazala je da organizacijom 4. Nefrološkog kongresa mediteranskih zemalja nefrolozi još jednom pokazuju da u medicini nema granica i da su svi posvećeni zajedničkom cilju a to je unaprijeđenje zdravlja i liječenja stanovnika naše regije.

„Mediteran, jedna od najvažnijih geopolitičkih i civilizacijskih regija u svijetu, prepuna je sličnosti i različitosti u svemu, pa tako i u medicini i uspjehu u liječenju bubrežnih bolesnika. Nadamo se da će četvrti susret mediteranskih nefrologa donijeti kvalitetne prijedloge za unapredjenje liječenja bubrežnih bolesnika, naročito u oblasti bubrežne transplantacije i oblasti nefrologije u stanjima prirodnih i humanih katastrofa” – istakla je prof.dr.Mešić.

- -

Prof.Mešić naglasila je da će na Kongresu će biti održano 12 naučnih sesija sa pozvanim predavanjima, oralnim prezentacijama i poster prezentacijama.

„ Ukupno je 37 pozvanih predavanja sa temama iz akutnog i hroničnog bubrežnog zatajenja, dijaliznog liječenja, transplantacije bubrega sa posebnim osvrtom na trgovinu organima i etičkim dilemama, nefrologije u okolnostima prirodnih i humanih katastrofa, te dječije nefrologije. Osim pozvanih predavanja biće prezentirano i 58 radova, 15 kao oralne prezentacije i 43 kao poster prezentacije. Iz Bosne i Hercegovine ukupno je 16 prezentacija, tri pozvana predavanja, četiri oralne prezentacije i devet poster prezentacija gdje učestvuju uglavnom mlade kolege, nefrolozi iz BiH” – kazala je prof.dr.Mešić.

S obzirom na porast dijaliznih pacijenata u BiH, Kongres je od neprocjenjivog značaja za razvoj ove grane medicine u našoj zemlji. Organiziranje ovog značajnog skupa najbolje je priznanje nefrolozima Bosne i Hercegovine.

Ovaj značajan naučni skup održava se uz podršku Svjetskog i Evropskog udruženja nefrologa.

Najnovije

Društvenim mrežama šire se “ratne fotografije” Štukana i Đure: Ovo su scene iz filmova

Poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden je nedjelju na aerodromu "Nikola Tesla" zbog optužbi da predstavlja "bezbjednosnu...