Nelogičnosti u sarajevskoj policiji: Prijem 200 novih službenika bez sistematizacije i pravilnika; na pomolu i brojne žalbe

preporučujemo

Uprava policije Kantona Sarajevo je raspisala konkurs za prijem 200 policijskih službenika, a da prethodno nije napravila unutrašnju sistematizaciju radnih mjesta i donijela novi pravilnik koji bi planirao zapošljavanje novih službenika.

Iako pravila, ali i sama logika nalažu da se prvo izvrši sistematizacija postojećih radnih mjesta, eventualna unapređenja i rokade unutar organizacije te konstatuje koliko službenika tačno nedostaje prije raspisivanja javnog konkursa, Uprava policije KS i MUP KS su odlučili zaposliti 200 službenika u činu policajac. Konkurs je raspisan, a testiranja i intervjui se već provode.

Prema tome se može zaključiti da je konkurs raspisan odokativnom metodom, uprkos paušalnim tvrdnjama kantonalnog ministra policije Admira Katice da sarajevskoj policiji nedostaju stotine policajaca.

Primi nove, zapostavi stare

Raspisivanje ovog konkursa je omogućeno Uredbom kojom je devalviran zakon, a u kojoj je navedeno da će novi pravilnik donijeti nekada, u budućnosti. Nezvanične informacije govore da bi Vlada KS pravilnik mogla donijeti krajem ove ili naredne godine, no opet to ne može opravdati dvokorak, odnosno propust koji su napravili nadležni.

Prema trenutnoj sistematizaciji – nema upražnjenih, odnosno slobodnih radnih mjesta za čin policajca, iako je raspisan konkurs za 200 koji bi trebali dobiti novi posao.

Ukoliko pravilnik ne bude donesen do okončanja konkursne procedure, 200 policijskih službenika neće biti raspoređeno jer neće biti pravne osnove za njihovo upošljavanje.

Ono što je također zabrinjavajuće, a o čemu se govori u policijskim krugovima, jeste činjenica da komesar Nusret Selimović nije izvršio nijedno činovanje od stupanja na funkciju komesara. U prevodu, nije unaprijedio nijednog policajca u, naprimjer, starijeg policajca, narednika, mlađeg ili višeg inspektora uprkos činjenici da unutar Uprave policije KS već postoje diplomirani kriminalisti i pravnici s radnim iskustvom i potrebnim nivoom obrazovanja i koji već neko vrijeme čekaju da budu promovisani u skladu sa zakonom.

Pročitajte:  Burna noć: Trojica iz RS pjevala četničke pjesme u Sarajevu, uhapšeni su

Što se tiče najavljenog konkursa za prijem 100 mlađih inspektora, situacija je gotovo identična s obzirom na to da se planira upošljavanje stotinu novih službenika, a da prije toga neće biti urađena unutrašnja reorganizacija i pružena prilika onima koji već godinama rade u policiji i svojom strukom, znanjem i radnim iskustvom zaslužuju bolju poziciju.

Da su babe i žabe pobrkane, govori i podatak da se ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica često “miješa” u posao policijskog komesara s obzirom na to da je unutrašnja organizacija, sistematizacija i zapošljavanje posao komesara, a ne ministra koji često govori o nedostajućim policijskim službenicima, a da pri tome nema uvid u, kako smo već rekli, sistematizaciju i unutrašnju reorganizaciju Uprave policije KS.

Zakon kaže da policijski komesar u skladu s Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji donosi odluku o tome koliko će radnih mjesta u činu mlađeg inspektora biti popunjeno zapošljavanjem novih policijskih službenika, a koliko putem unapređenja onih službenika s nižim činom, a koji ispunjavaju uslove za unapređenje.

Na pomolu brojne žalbe

Komesar je dužan po donošenju novog pravilnika vidjeti koliko ima upražnjenih radnih mjesta po struci. To znači da bi prvo trebao unaprijediti one službenike koji su već zaposleni u Upravi policije KS, a tek onda raspisati konkurs za nedostajuća mjesta.

Što se tiče konkursa za prijem 200 policijskih službenika, nezvanične informacije govore da je kompromitovana transparentnost cijelog procesa, pa je naprimjer test općeg znanja proveden elektronski, iako trenutnim Pravilnikom to nije propisano.

To je opravdano riječima da je promijenjen način ispitivanja teorijskog znanja kandidata kako bi zapošljavanje bilo transparentno.

Također se špekuliše da je zbog navodnih problema sa serverom naknadno dopunjena lista kandidata s 50 imena jer, navodno, odgovori nekih kandidata na testu općeg znanja nisu tačno prikazani zbog tehničkih problema. Istovremeno, postoje sumnje da su testu fizičke spreme prisustvovale i osobe koje nisu imenovane za rad u Komisiji za prijem novih službenika.

Pročitajte:  Policija u potrazi za osobom koja je opljačkala apoteku na Ilidži

Zbog svega navedenog već se mogu očekivati brojne žalbe na konkurs, pa je pitanje kada će procedura dobiti krajnji epilog.

Da nedostaje “svježa krv” i da je potrebno jačati policijske kapacitete nije i ne treba nikada biti sporno, ukoliko za to postoji opravdan razlog, ali zakoni i procedure se moraju poštovati, naročito u policijskim agencijama, piše Klix.ba.

 

 

 

Najnovije

Mioković “potopio” Dodika: Ima obraza tražiti da se kažnjavaju oni koji Srbe nazivaju genocidnim, a na dnevnoj bazi vrijeđa Bošnjake

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac i neko ko svakodnevno komentariše aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, večeras se na...