“Nema više smisla govoriti o akcizama, ceh će platiti građani”

Preporučujemo

Mnogi očito nisu dobro razumjeli zbog čega je bitno, barem privremeno, suspendovati naplatu akciza na gorivo. Nakon jučerašnjeg definitivnog odbijanja da se ukinu akcize, ovu temu više uopšte ne treba potencirati, jer nema više svrhe i smisla, poručio je ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

“Gorivo ne koriste samo bogati za vozanje, koriste ga svi, različitog imovinskog statusa, ali ga koristi i privreda za transport različitih proizvoda. Zar se stvarno misli da će neki proizvod koji se transportuje sa udaljene lokacije isto koštati nakon rasta cijena goriva?. Neko to mora naravno platiti, a to smo mi građani, a cijena toga je rekordna inflacija u našoj državi. Da se kojim slučajem naplata akciza na gorivo privremeno ukinula, direktnu korist bi imali svi građani, a podaci iz dokumenta BIHAMK-a pokazuju broj registrovanih vozila u BiH. Prema njima, u 2019. godini, “oko 55% registrovanih vozila u BiH starije od 19 godina, a više od 80% voznog parka starije od 14 godina. Prema podacima navedenim u tabeli možemo vidjeti da broj vozila starijih od 27 godina… to nažalost još uvijek čini više od 1/6 od ukupnog voznog parka, dok broj vozila sa Euro 3 i Euro 4 motorom čini više od polovine ukupnog broja registrovanih motornih vozila”, pojašnjava Hadžić.

Hadžić na kraju poručuje: “Vi slobodno možete sada sami zaključiti koji građani, da li oni bogati, ili neki drugi sa manjim primanjima bi imali korist od ukidanja akciza na gorivo”

Podsjećamo, Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama jučer nije ni uvršten na dnevni red sjednice. To su spriječili zastupnici SNSD-a kroz entitetsku većinu.

Najnovije

Biden poslao poruku jedinstva s muslimanskim zajednicama u SAD-u

Američki predsjednik Joe Biden uputio je poruku jedinstva s muslimanskom zajednicom protiv ubistva muslimana u gradu Albuquerqueu, u saveznoj...