Nemoj me Suljo (Schmidt) više braniti!

Preporučujemo

U čuvenom vicu “odvažni” Suljo odlučio je “braniti” Muju od siledžija, piše Sead Numanović za “Politički.ba”.

Nakon što su nasilnici opalili još jedan šamar Muji, Suljo je prijetećim tonom rekao:

– E hajd ako smiješ, opali mu još jedan…

Da ne dužimo, svi znate taj vic, Mujo je na kraju zavapio:

– Nemoj me Suljo više braniti….

E, tako je u javnosti Bosne i Hercegovine doživljeno još jedno saopćenje, preciznije “Zajednička izjava Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira” u Bosni i Hercegovini emitirano iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

“Visoki predstavnik i SBA (ova skraćenica znači da je Upravni odbor PIC-a zasjedao na nivou ambasadora op.a.) neće dozvoliti da bilo koji akter podriva Dejtonski mirovni sporazum.

SBA će poduzeti potrebne odgovore u koordinaciji sa visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurao puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta i integriteta BiH”.

Javnost se na ovo počela s jedne strane sprdati, a s druge čak i tražiti da se OHR i sam nedavno postavljeni visoki predstavnik Christian Schmidt pokupe i odu iz BiH.

Jer nije ništa uradio.

Preciznije, nije posegnuo za svojim Bonskim ovlastima, poništio usvojene zakone, smijenio Milorada Dodika, raspustio Skupštinu entiteta Rs…

Iz onog vica na početku teksta “Mujo” je Bosna i Hercegovina. “Suljo” je Christian Schmidt.

Siledžije su – zna se ko. Neki od njih pobrojani su.

Iz Ambasade SAD stigla je trodijelna izjava na Twitteru gdje se – nevjerovatno! – građani pozivaju na “javnu raspravu” i da se nagovore vlastima.

EU je saopćila da će se BiH – opet – naći na dnevnom redu Vijeća za vanjske poslove…

Još jedno, po ko zna koje u nizu razočarenje u javnosti izostankom odlučne akcije međunarodne zajednice opet otkriva duboko nerazumijevanje.

Mi nikako da shvatimo da stranci neće rješavati naše probleme.

Stranci nikako da razumiju da će – na kraju – ipak to morati uraditi. Što više odlažu, cijena koju ćemo skupa platiti bit će ogromna!

Saopćenje SBA PIC je sasvim tipično i bitno se ne razlikuje od ranijih.

Ono pokazuje ono što znamo, ali nećemo da prihvatimo – svijet, odnosno Zapad, nema jedinstvenog stava o tome šta uraditi.

Schmidt sve bolje razumije gdje je došao.

I sve mu je jasnije da, čak i kada bi htio, nema podršku svojih šefova da iskoristi Bonske ovlasti.

One su jeres.

Jeste da su tu, “u ladici”. Jeste da Schmidt ima i ključ od te ladice, može je otključati kad god hoće i uraditi sa ovlastima šta mu je volja.

Ali, dok mu iz Berlina, Vašingtona, pa i Brisela ne kažu da to učini, on ladicu neće ni pogledati.

I to je surova realnost koje bi smo već jednom morali postati svjesni.

Surova je realnost i to da Bosna i Hercegovina, skrojena i sputana u luđačku košulju koja se zove Dejtonski sporazum, naprosto ne može funkcionirati bez intervencije iz vana!

Da je to tako, svjedoči i činjenica da je OHR sastavni dio Dejtona.

Visoki je predstavnik mogao smjenjivati i po stotinu izabranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini kada je iza njega, makar kao blef, stojalo par desetina hiljada zapadnih vojnika.

Sada kada je tu šačica od 700-tinjak naoružanih stranaca (EUFOR+Štab NATO), Schmidt ne može biti ni “Suljo” iz poznatog vica. Jer, visoki predstavnik ne može siledžijama ni prići i “čikati” ih da pucaju šamare.

Oni ga ne priznaju!

U netom emitiranom saopćenju PIC-a sugerira se da se BiH treba posvetiti ispunjavanju 14 prioriteta EU.

Oni su dobri. Upućuju na poboljšanje funkcioniranja institucija BiH, kako bi ona bila kadra dobiti kandidatski status za ulazak u EU. Iako je to iluzija, dobri su jer traže funkcioniranje bh. institucija, što nam je više nego neophodno.

A iluzija su i zato što je EU bjelodano dokazala da, čak i kada bi se ovih 14 prioriteta ispunilo, opet bi se našao neki razlog da BiH ne dobije kandidatski status jer se Unija istinski dalje ne želi širiti. I ovo što imaju previše im je!

Ko ne vjeruje, neka pogleda Kosovo i vizni režim s EU, te Sjevernu Makedoniju… Pa onda neka pogleda Mađarsku i Bugarsku.

I neka dobro raširenih očiju i uključenim mozgom pažljivo gleda Ukrajinu!

I sve ovo pod uslovom da Dodik, suočen s razotkrivanjem da je tek kokošar koji je pokrao sve što se pokrasti moglo, neće pokrenuti rat kako bi se zaštitio od zatvora.

On je neprikosnoveni gospodar rata u BiH i regionu i – znajući ga – neće prezati ni od toga da ga potpali. Prethodni mu je rat više nego koristio.

U teškoj smo situaciji.

I ona će biti sve gora.

Sve sve više liči na kultni film “Don’t look up”.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...