Nepokretne osobe u KS prepuštene same sebi: Ako im se neko javi na telefon, na vakcinaciju čekaju i po 20 dana

preporučujemo

Nepokretne i osobe koje iz bilo kog zdravstvenog razloga u Kantonu Sarajevo ne mogu doći do vakcinalnog punkta, prepušteni su sami sabi i članovima svojih porodica.

Iako u većini domova zdravlja kažu kako imaju mobilne timove, čiji je zadatak da odlaze na adrese pacijenata koji ne mogu napuštati svoje domove kako bi ih vakcinisali protiv COVID-19, stvarna slika je posve drugačija i razlikuje se od općine do općine.

U Domu zdravlja Novo Sarajevo kazali su nam da oni imaju mobilni tim. Dovoljno je, kako nam reče medicinska sestra, nazvati na broj 033/724-706 i dogovoriti termin dolaska tima na adresu. Pokušali smo provjeriti kako to funkcionira, no na brojne pozive niko se nije javio.

U Domu zdravlja Novi Grad na broj 033/704-952 moguće je, kako su nam kazali, dogovoriti termin vakcinacije za osobu koja, zbog zdravstvenog stanja, nije u prilici otići na vakcinalni punkt.

– Takvu osobu potrebno je prijaviti u ambulantu u kojoj se liječi, mi ćemo dobiti email i prijaviti je za vakcinaciju. Mobilni tim danas kreće sa imunizacijom onih koji su nam se prijavili, a informišemo ih da ćemo doći taj dan ili 24 sata ranije – kazali su u Domu zdravlja Novi Grad i dodali da se u kućnim uvjetima daje samo Sinopharm vakcina.

Na pitanje koliko prijavljena osoba čeka na vakcinaciju, odgovaraju da se to nikada ne zna.

– Ako se pacijent danas prijavi, mobilni tim će doći do kraja ove ili naredne sedmice. Mi danas počinjemo vakcinaciju, ali nam je problem što nemamo ljekara, pa moramo čekati da organiziramo doktora i vozilo – navode u DZ Novi Grad.

U Domu zdravlja Centar rekoše kako pacijenta prvo treba prijaviti u ambulantu u kojoj se liječi, pa ako ljekar odluči da je osoba nepokretna, bit će prijavljena za vakcinaciju u kućnim uvjetima.

– Spisak takvih osoba je dugačak jer je puno ljudi. Razlog je što mobilni tim ne izlazi svaki dan na vakcinaciju prvom dozom, pošto dolaze periodi revakcinacije onih koji su vakcinisani prije 20 i više dana. Uglavnom, pacijent, nakon prijave čeka oko 20 dana da mobilni tim dođe i vakciniše ga – navode u Domu zdravlja Centar.

U Domu zdravlja Stari Grad dodaju kako se sve informacije oko prijave nepokretne osobe za vakcinaciju mogu dobiti na broj telefona 033/278-613, ali da zovemo pred kraj radnog vremena, oko 14.30 sati, pošto se ranije niko neće javiti.

– Nemamo kadra jer žena koja se javlja na taj broj trenutno je u kontejneru gdje vadi briseve. Nemamo kadra, pa se pokrivamo na razne načine – kažu u Domu zdravlja Stari Grad.

U Domu zdravlja Ilijaš mobilni tim ne izlazi na teren, a razlog su, kako navode, vakcine koje dobijaju.

– Dobijamo dvije doze u jednom flaconu, pa ih ne možemo davati u kućnim uvjetima. Ne možemo jednu dozu dati, a drugu baciti. Onda kada budemo imali monodozne vakcine (jedna doza u bočici), moći ćemo ljude vakcinisati po kućama. Najbolje bi bilo kada bi članovi porodice na neki način dovezli pacijenta do hodnika Doma zdravlja, a onda bismo ga mi preuzeli jer imamo kolica i lift – rečeno nam je u Domu zdravlja Ilijaš.

Najnovije

Otkriveno kako je Hadžiahmetović “pomagao” ViK-u: Kandidati NiP-a zaposleni, pripale im visoke plaće

Koncem jula ove godine sa pozicije direktorice KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) Sarajevo smijenjena je Aida Pendek. Bivša direktorica Pendek...