Neredi u srcu Europske unije: Poljoprivrednici pale gume u Bruxellesu, policija na njih krenula vodenim topovima

Preporučujemo

 

Betonske barijere i bodljikava žica okružile su sjedište Europske unije u ponedjeljak dok su poljoprivrednici ljuti na birokraciju i konkurenciju jeftinog uvoza vozili svoje traktore u Bruxelles u novoj demonstraciji sile dok su se sastajali ministri poljoprivrede Unije.

- -

Policija s opremom za razbijanje nereda patrolirala je u blizini barikada postavljenih na glavnim ulaznim točkama u zgradu Europskog vijeća, gdje su se okupili ministri poljoprivrede 27-članog bloka. Deseci traktora okićenih zastavama i transparentima bili su poredani u kolonama, režeći gradski promet.

Neki su žalili za onim što vide kao polaganu smrt obrade zemlje. “Poljoprivreda. Kao dijete sanjaš o tome, kao odrastao umireš od toga”, rekao je jedan, prenosi AP.

Poljoprivrednici su bacili prikolicu s gumama nekoliko stotina metara od zgrade Europskog vijeća, a policija je dovela vodene topove prije nego što su hrpe gume zapaljene. Nekoliko traktora probilo se kroz jednu barijeru, poslavši policajce u jurnjavu, a policija je aktivirala i vodeni top.

Početkom mjeseca, slični su protesti postali nasilni jer su farmeri palili bale sijena i bacali jaja i petarde na policiju u blizini samita čelnika EU-a.

- -

“Zanemaruju nas”, rekla je za Associated Press Marieke Van De Vivere, poljoprivrednica iz regije Gent u sjevernoj Belgiji.

Pozvala je ministre “da budu razumni prema nama, da dođu s nama na dan raditi na polju, ili s konjima ili sa životinjama, da vide da to nije baš lako… zbog pravila koja su nam postavili .”

Prosvjedi su posljednji u nizu skupova i demonstracija poljoprivrednika širom Europe.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...