Nermin Ogrešević: Schmidt treba smijeniti Dodika

Preporučujemo

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević je pozvao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da hitno smijeni predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Ogrešević se osvrnuo na Schmidtovo jučerašnje otkazivanje posjete Banjoj Luci kazavši kako je Dodik time obesmislio postojanje OHR-a.

“Nakon što je dozvolio da Milorad Dodik jučer obesmisli postojanje OHR-a i državnih institucija u bh. entitetu Republika Srpska, pozivam visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da hitno smijeni Dodika ili se povuče s te pozicije i prepustiti je nekome ko želi da radi i štiti Ustav i državu BiH, a ne da uživa u komforu i izigrava visokog predstavnika za Federaciju, odnosno Bošnjake”, kazao je Ogrešević.

Prema mišljenju predsjednika NES-a postoje dva scenarija, ili se Schmidt prepao Dodika, ili je riječ o fingiranom sukobu “čiji je krajnji cilj umrtvljivanje refleksa kod Bošnjaka, razvlačenje pameti i njihovo postepeno pripremanje za konačnu realizaciju velikosrpske ideje razgradnje države Bosne i Hercegovine”.

“Razumijem zašto šute Schmidtovi podanici (Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto, lideri Trojke). Njima su udobne fotelje i funkcije, koje su dobili Schmidtovom suspenzijom Ustava na jedan dan, važnije i od države i od naroda. Posebno Konakoviću kojem pozicija ministra vanjskih poslova BiH služi samo kako bi obogatio siromašni CV i skinuo hipoteku kantonalnog političara, koja ga godinama prati. Međutim, zabrinjava šutnja, tačnije izostanak konkretne reakcije istinskog probosanskog blok”, istakao je Ogrešević.

Predsjednik NES-a smatra kako je “Dodik prešao sa riječi na djela”.

“To se vidi u svakodnevnom antiustavnom djelovanju. Kulminacija su prijetnje da će Srbi napustiti državne institucije, a atmosfera je po mnogo čemu slična onoj s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Dok srpsko vodstvo prijeti i aktivno radi na razgradnji države, probosanski blok je razjedinjen i u višegodišnjoj defanzivi. Zbog toga je nužna hitna reakcija i grupisanje svih političkih i drugih snaga koje će se oduprijeti i Dodikovoj secesionističkog politici, ali i izdajničkom djelovanju Trojke (Konakovića, Nikšića i Forte)”, na kraju je poručio Ogrešević.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...