– Model izmjena Ustava FBiH prema kojem bi kantoni sudjelovali u izboru Vlade Federacije BiH, tačnije tri kantona u kojima živi najviše Bošnjaka, Srba i Hrvata, za NESBiH nije prihvatljiv. Umjesto da se pojednostavi proces formiranja vlasti kako bi se izbjegle blokade, kao i da se sigura jednaka vrijednost glasa na teritoriji cijele Federacije BiH, rješenjima koja su se pojavila u medijima dodatno bi se produbila nejednakost glasa u Federaciji BiH, te bi se favorizirali određeni kantoni.

To bi značilo i dodatno usložnjavanje procesa izbora novih vlasti, jer više “osigurača” znači i više mogućnosti za blokade, a posebno za zloupotrebe u sistemu čemu smo već svjedočili prilikom izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Također, uvođenje tri kantona s “etničkom većinom” u proces izbora Vlade FBiH dodatno jača etnički sistem odlučivanja suprotan demokratskim i evropskim vrijednostima, u kojem se nameće nejednaka vrijednost glasa favoriziranjem da samo tri kantona s etničkom većinom imaju pravo sudjelovati u izboru izvršne vlasti na višem nivou, a za koju nisu ni na koji način ni nadležni.

Takvim rješenjem bi se uspostavila diskriminacija prema građanima koji žive u ostalih sedam kantona, koji bi postali kantoni drugog reda jer nemaju isto aktivno i pasivno biračko pravo što je u koliziji s principom jednakopravnosti i pravičnosti – naveli su iz NES-a.