Netanyahu priznao da je izraelska vojska ubila humanitarce u Gazi

Preporučujemo

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je govorio o smrti sedam humanitarnih radnika koji su ubijeni u Gazi dok su pokušavali da isporuče pomoć tamošnjem izgladnjelom stanovništvu, rekavši da se “ovo dešava u vrijeme rata”.

Netanyahu je to opisao kao “tragičan slučaj naših snaga da nenamjerno udare nevine ljude u pojasu Gaze”.

- -

“Ovo se dešava u ratu. Mi to detaljno istražujemo, u kontaktu smo sa vladama i učinićemo sve da se to više ne ponovi”, kazao je Netanyahu.

Vjeruje se da su žrtve izraelskog zračnog napada, kako je World Central Kitchen (WCK) saopćio iz Velike Britanije, Australije, Poljske i Palestine, kao i američko-kanadski dvojni državljanin.

“Uprkos koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, konvoj je pogođen dok je izlazio iz skladišta Deir al-Balah, gdje je tim istovario više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani dovezenoj u Gazu na pomorstvu ruta”, navodi se u saopćenju WCK.

Erin Gore, izvršna direktorica WCK, rekla je da je to napad na “humanitarne organizacije koje se pojavljuju u najtežim situacijama u kojima se hrana koristi kao oružje rata”.

Najnovije

Izvori tvrde da je Netanyahu odustao od kontranapada na Iran nakon razgovora s Bidenom

Američki predsjednik Joe Biden je navodno odvratio premijera Izraela Benjamina Netanyahua od uzvraćanja napada Iranu, koji je sinoć pokrenuo...