Netanyahu traži povlačenje Francuske iz iranskog nuklearnog sporazuma, Macron odbio

preporučujemo

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) održao je sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Benjamin Netanyahu), u Parizu. Tokom sastanka, sagovornici su razgovarali o nuklearnom sporazumu sa Iranom, preseljenju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Izraelu, te o nemirima na granici pojasa Gaze između Izraela i Palestine.

Netanjahu je tražio od francuskog predsjednika da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma, jer će, prema njegovim riječima, sporazum sa Teheranom na kraju biti poništen. On je dodao da “radikalni vjernici” predstavljaju najveći problem za demokratiju, te da je potrebno uvesti sankcije Iranu.

Makron je rekao da će Francuska ipak ostati posvećena nuklearnom sporazumu sa Iranom, kako bi mogli da kontrolišu iranski balistički raketni program, ali da sporazum nije kompletan, te da će nakon 2025. godine biti potrebno mijenjati ga.

Kada je riječ o preseljenju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, Makron je rekao da je ono izazvalo nasilje i nije pomoglo mirovnom procesu.

“Ako tako nešto dovodi do pogibije ljudi, to za mene nije radosna vijest”, izjavio je francuski predsjednik, te dodao da će Francuska pomoći u rješavanju humanitarne krize u Gazi, prenio je BHRT.

Makron je tokom razgovora sa Netanjahuom osudio svaki oblik nasilja koji se posljednjih nedjelja sprovodi nad civilima u Gazi, te dodao da će saradnja Francuske i Izraela biti nastavljena.

Najnovije

Afera s nabavkom medicinske opreme u RS-u: Maske nabavljane za 0,36 KM, a prodavane za 6,90 KM

Zloupotrebama u vezi s nabavkom medicinske opreme u RS-u, tokom pandemije virusa korona, pričinjena je šteta entitetskom budžetu koja...