New York: Izetbegović razgovarao sa premijerkom Norveške Ernom Solberg

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u New Yorku se sastao s premijerkom Norveške Ernom Solberg

Sastanak je upriličen na marginama 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

- -

Tokom razgovora su potvrđeni prijateljski odnosi BiH i Norveške. Sagovornici su ocijenili da su da bilateralni odnosi veoma dobri.

Predsjedavajući Izetbegović je informirao premijerku Solberg o situaciji u BiH, reformskim procesima, te o napretku naše zemlje na putu prema evropskim i integracijama u NATO.

Izrazio je očekivanje da će BiH dobiti kandidatski status i da će MAP biti aktiviran u skorije vrijeme.

Predsjedavajući Izetbegović se zahvalio na pomoći koju Norveška pruža BiH, naročito  pomoći u oblastima razvoja i deminiranja.  Premijerka Solberg je naglasila da će Norveška nastaviti da podržava i pomaže BiH na njenom putu u EU i NATO. Ohrabrila je BiH da ubrzano nastavi provedbu sveobuhvatnih reformi, kako bi se dodatno ubrzao napredak u procesu euroatlantskih integracija.

- -

Predsjedavajući Izetbegović je na poziv generalnog sekretara UN Antonija Guterresa  učestvovao na sastanku na visokom nivou posvećenom inicijativi generalnog sekretara UN  pod nazivom “Akcija za očuvanje mira”.  Na tom sastanku je usvojena “Deklaracija zajedničkih opredjeljenja za operacije UN za očuvanje mira”, koju je predstavio generalni sekretar UN i koju podržalo više od 130 država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su prisustvovali i Ivica Dronjić, ambasador BiH pri UN, i Dijana Čekić, savjetnica člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...